Ilustracija / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
20/10/2023 u 17:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Dosije" u redovima policije: Janković osuđen u BIH zbog napada na kolegu

Protiv I.J. je u vezi navedenog događaja, podnijet Predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnost, navode iz UP za portal Dan

Igor Janković, pomoćnik komandira u CB Kotor, je jedan od onih koji su procesuirani od strane nadležnih organa a koji su u redovima policije. Međutim, u ovom slučaju postupak nije pokrenut od strane nadležnih Crne Gore, nego od tužilaštva i suda u Bosni i Hercegovini. Tamošnji nadležni organi proceusirali su ga 2018. godine. 

Redakcija portala Dan obratila se Opštinskom sudu Travnik i Upravi policije Crne Gore. Oni su potvrdili ove informacije vezane za Jankovića i njegovog napada na kolegu iz Bosne i Hercegovine.

Prema saznanjima portala Dan, koje je potvrdio Opštinski sud Travnik (BIH), Janković je 2018. godine osuđen zbog napada na  službenika policije Travnik. 

Kako nam je saopšteno iz UPCG, od strane Odjeljenja bezbjednosti Kotor, podnijet je ranije Predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti.

Uvidom u spise predmeta, koji je izvršila Uprava policije Crne Gore, Janković je alkotestiran nakon pomenutog incidenta i utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,59 g/kg.

Jankoviću je u BiH, kako je u odgovoru za Portal Dan navela iz Općinskog suda Travnik Neda Majstorović, izrečena uslovna kazna kojom se utvrdila kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredilo da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo. 

Na naše pitanje, potvrđeno nam je da se  radi o događaju od 12. 04. 2018. godine i da se sve desilo na Vlašiću, gdje je Janković navodno bio sa prijateljima. 

- Temeljem Vašega upita, obavještavate se da je provjerom kroz elektronsko upravljanje sudskim predmetima Općinskog suda u Travniku utvrđeno, kako slijedi:  Igor Janković od strane Općinskog suda u Travniku osuđen je presudom broj: 51 0 K 139861 18 Kps, koja je pravomoćna sa danom 30. 10. 2018. godine; osuđen je zbog krivičnog djela „Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“. Izdat mu je kazneni nalog i izrečena uvjetna osuda, kojom se utvrdila kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredilo da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo; radi se o događaju od 12. 04. 2018. godine, koji se dogodio na Vlašiću, zbog fizičkog napada na policajca PS Travnik - navela je u odgovoru za portal Dan za Općinski sud u Travniku Neda Majstorović. 

Alkotestiranje i disciplinski postupak

Iz Uprave policije Crne Gore odgovorili su povodom potvrde ove informacije na pitanja portala Dan:

"Uprava policije, Odjeljenje bezbjednosti Kotor, je informisana da je policijskih službenik za kojeg ste izrazili interesovanje 2018. godine sankcionisan od strane Općinskog suda Travnik – Bosna i Hercegovina, zbog napda na službeno lice, službenika policije Bosne i Hercegovine.

Protiv policijskog službenika I.J. je u vezi navedenog događaja, od strane Odjeljenja bezbjednosti Kotor, podnijet Predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti iz stava 106 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Uvidom u spise predmeta utvrđeno je da je I.J. alkotestiran nakon događaja koji je predmet Vašeg interesovanja, te da je tom prilikom ustanovljeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,59 g/kg.

I.J. je rasporednim rješenjem raspoređen u zvanje samostalni policijski inspektor na radno mjesto pomoćnik komandira u Stanici policije Odjeljenja bezbjednosti Kotor. Imenovani službenik se nalazi na istom radom mjestu na kojem se nalazio i prije predmetnog događaja".

 

Ovaj slučaj, do sada, nije bio medijski poznat široj javnosti.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:01