/ Shutterstock
18/06/2023 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Raste globalna teroristička prijetnja

Broj terorističkih napada u EU 2022. godine predstavlja povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je prijavljeno 18 napada, ali je manji nego 2020, kada ih je bilo 56,

Države članice Evropske unije (EU) prijavile su 28 pokušaja terorističkih napada 2022. godine, a izvještaj evropske policije Europol o terorizmu pokazao je da "terorizam ostaje značajna prijetnja unutrašnjoj sigurnosti EU".

Broj terorističkih napada u EU 2022. godine predstavlja povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je prijavljeno 18 napada, ali je manji nego 2020, kada ih je bilo 56, piše danas Radio slobodna Evropa.

Izvještaj navodi da su se 2022. godine dogodila "dva teroristička napada džihadista" i jedan napad krajnje desnice u Evropi, koji su rezultirali s četiri smrtna slučaja.

Izvršna direktorika Europola Katarina de Bol rekla je da borba protiv terorizma ostaje prioritet za Europol i EU.

"Nastavićemo blisko da sarađujemo sa svim našim partnerima kako bismo ublažili terorističke prijetnje zajednici uskraćivanjem teroristima sredstava i ograničavanjem njihovog prostora za planiranje, finansiranje i sprovođenje napada, suzbijanjem radikalizacije i jačanjem razmjene informacija i policijske saradnje", rekla je ona.

Od početka ruske invazije u februaru 2022, strani borci raznih nacionalnosti pridružili su se borbama na obje strane, a izvještaj Europola navodi da nema potvrđenih informacija o zabranjenim terorističkim organizacijama uključenim u sukob.

Ovo ne isključuje prisutnost pojedinaca koji podržavaju ili se pridržavaju ideologija takvih grupa na ratištu u Ukrajini.

U novembru 2022. Evropski parlament predložio je da se na listu terorističkih grupa uključi nekoliko proruskih skupina poput ruske paravojne organizacije Vagner, 141. specijalne motorizirane pukovnije, poznat kao Kadirovci, kao i druge oružane grupe i milicije koje finansira Rusija.

Međutim, odluku o uključivanju osoba, skupina ili entiteta na popis terorističkih organizacija u EU može donijeti Evropski savjet.

Ni u jednoj od zemalja regije Zapadnog Balkana nije bilo terorističkih akcija 2022. Ipak, složenost pitanja identiteta i religije, kao i socioekonomski uslovi i visoka stopa nezaposlenosti, mogli bi i dalje djelovati kao podsticaj radikalizacije u regiji.

Propaganda je i dalje poticajni faktor, s nizom država u regiji koje bilježe porast širenja onlajn propagande.

Kao i u ostatku Evrope, Fejsbuk, Instagram, Telegram, Tviter i Signal i dalje su glavni kanali za širenje propagande. Regrutovanje se nastavlja i onlajn i kroz neformalna vjerska okupljanja, kao i u zatvorima.

U regiji zapadnog Balkana nema velikih terorističkih ili nasilnih ekstremističkih grupa, a u većini slučajeva riječ je o radikaliziranim pojedincima ili malim lokalnim skupinama.

Ove grupe nijesu hijerarhijski organizovane, već ih vode pojedinci koje članovi grupe prepoznaju kao vjerske "autoritete" i s kojima su povezane slične grupe u regiji i u državama EU (uključujući Austriju, Nemačku i Luksemburg). Međunarodne veze održavaju putem onlajn komunikacije.

 Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zemlje Zapadnog Balkana nijesu tokom 2022. zvanično registrovale državljane koji putuju u inostranstvo na ratišta, iako je bilo više medijskih izvještaja o takvim slučajevima.

Samo je Albanija izvijestila da je jedan njen državljanin otputovao u Ukrajinu.

Međutim, izvještaj navodi da veliki bezbjednosni izazov ostaje povratak stranih boraca iz Sirije i Iraka u zemlje u regiji zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina i Kosovo su u posebnom riziku zbog većeg broja ovih osoba, navodi izvještaj.

Osim toga, osumnjičeni teroristi koji se infiltriraju u migracijske rute koje prolaze iz zona sukoba kroz zemlje Zapadnog Balkana za EU takođe predstavljaju potencijalnu prijetnju.

Prijetnja koju predstavljaju oslobođeni osuđenici za terorizam, kao i opasnost od radikalizacije unutar zatvora takođe je značajna u regiji.

Europol je izdao upozorenje o potencijalnoj upotrebi novih tehnologija terorista i ekstremista za regrutiranje i radikalizaciju pojedinaca.

Izvještaj je istakao da se Metaverzum, iako je još u ranoj fazi, može koristiti za širenje propagande, regrutiranje i koordinaciju terorističkih aktivnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:46