/ -FOTO: BILJANA MARKOVIć
02/10/2022 u 15:13 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Goranu Bregoviću sude zbog zauzimanja četiri kvadrata tuđeg zemljišta

Poznati kompozitor na suđenju izjavio da ne priznaje krivicu i izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret

Na licu mjesta nije bilo nikakve gradnje, samo je popravljen zid koji je bio na tom mjestu i kada sam kupio plac i vrata, koja su popravljena, takođe su bila na zidu, jer je to bio jedini način da se uđe u baštu. Jedino što sam vrata malo pomjerio i stavio jedan stepenik, a ne dva, izjavio je na glavnom pretresu održanom u petak, 30. septembra, u kotorskom Osnovnom sudu, kompozitor i tekstopisac Goran Bregović koji se optužnim predlogom Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Кotor tereti za krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje i krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta.

Frontmen "Orkestra za svadbe i sahrane" i član i gitarista poznate jugoslovenske rok grupe "Bijelo dugme", pojavio se u sudnici ležerno obučen, u farmerkama i sa tamnim naočarima.

Optužnim predlogom ODT-a od 22. 9 2021. poznati muzičar se tereti što je u prvoj polovini 2018. u Perastu, protivpravno zauzeo tuđe zemljište i to dio kat. parcele 110 u površini od četiri metra kvadratna koja predstavlja javno dobro – puteve, na kojoj Opština Кotor ima pravo korišćenja u obimu 1/1, a na način što je na dijelu iste izgradio dio pomoćnog objekta koji ima površinu 13 metara kubnih, što je konstatovano zapisnikom o inspekcijskom pregledu od 9.2. 2018. godine, a u LN 101 КO Perast i upisana zabilješka zauzeća tuđeg zemljišta.

image
-FOTO: BILJANA MARKOVIć

Bregović je, piše u optužnom predlogu, u periodu od 10.6. do 26. 6. 2019. u Perastu, suprotno čl. 91 i čl. 92 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i čl. 103, stav 3akona o zaštiti kulturnih dobara, bez podnijete prijave i dokumentacije za građenje, otpočeo radove na otvaranju ulaznih vrata i formiranju dva stepenika na objektu na kat. parc. 112/1 КO Perast koji se nalazi u okviru kulturno-istorijske cjeline Stari grad Perast; nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, bez prethodno pribavljenih konzervatorskih uslova i bez konzervatorskog projekta na koji saglasnost daje Uprava za zaštitu kulturnih dobara, što je konstatovano zapisnikom o inspekcijskom pregledu Službe za inspekcijske poslove Opštine Кotor br. 86/19 od 10.6. 2019. i zapisnikom o izvršenom inspekcijskom pregledu Uprave za inspekcijske poslove – Odsjeka za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine od 26.6. 2019. godine.

Ne mogu da zidam, ja sam kompozitor

Bregović je kazao, što nije ušlo u zapisnik, da je sporni zid na zemlji čiji je on vlasnik oduvijek bio tu.

– Ja ga milimetar nijesam pomakao, tačno tamo gdje je bio, tu je i sada. Ako geometar ustanovi da sam ušao u državno zemljište ja ću tražiti da ga kupim ili da ga porušim ako sam ušao, ali sam ušao nehotice – rekao je on.

Na pitanje advokata Vučetića da li je on lično izveo radove ili je nekoga angažovao, naveo je da on ne može da zida.

– Ne mogu ja da zidam kamen, ja sam kompozitor – rekao je Bregović.

Navodeći da ne priznaje krivicu i izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, Bregović je pred sudijom Danijelom Samardžić i državnim tužiocem ODT Кotor Ljiljanom Milić, kazao da nije ništa pomjerao, da je zid "samo popravljen" i da se na licu mjesta još uvijek vide djelovi starog zida.

Na pitanje advokata Miroslava Vučetića, punomoćnika oštećenog Boža Кuševije, rekao je da prije popravljanja nije tražio dozvolu, ni dokumentaciju, jer je smatrao da mu to nije potrebno.

– Zid koji sam popravljao je prije toga bio od punog kamena. Кuševiju nisam kontaktirao jer zid nije do njegove parcele – rekao je Bregović.

Na pitanje da li je nepokretnost kupio sa bazenom, kazao je da je kada je kupio plac postojala bistijerna koja je puštala vodu, pa je umjesto nje napravio bazen, nakon što je i plastična cisterna koju je bio stavio u bistijernu počela da pušta vodu.

Upitan da li je tražio odobrenje za bazen, Bregović je na sugestiju svog branioca, advokata Danijele Radulović, kazao da ne želi da odgovori. Izjavio je da je položaj kuća i raspored PD-ova bio isti kao kada je kupio objekat, te da na licu mjesta ne postoji objekat koji je vještak naveo u svom nalazu na kat. parceli 110.

– Tamo je bio pomoćni objekat kojeg više nema. Postoji nadstrešnica koja je zatvorena platnom, odnosno postavimo platno samo zimi jer tu odložimo ležaljke – kazao je kompozitor.

Punomoćnik oštećenog prigovorio

Punomoćnik oštećenog Кuševije istakao je prigovor u dijelu navoda odbrane.

– Navod okrivljenog je sam po sebi kontradiktoran jer upravo je u zadnjem dijelu izlaganja jasno istakao da su mu bili poznati uslovi i zakonska i podzakonska akta koja bi se odnosila na Grad Perast, odnosno na gradnju – rekao je advokat Vučetić.

Bregović je na pitanje svog branioca kazao da van zida nema javnog puta, da se van zida nalaze njegova vrata i vrata od još dvoje komšija. Prema njegovom mišljenju, to je slijepi put.

– Tim putem niko ne prolazi, čak i ovo dvoje komšija ne prolaze jer imaju prilaz sa gornje strane. Taj put se proteže do imovine dvojice komšija, a na drugi plac Кuševije i ne dolazi – decidirao je Bregović

Istakao je da je, što se tiče stepenika, napravio jedan ispred vrata koje je sam otvorio, navodeći da je ispred vrata, koja su ranije bila na užem dijelu, bio stepenik.

– Upoznat sam sa zakonskim propisima za dio Perasta, odnosno Кotora, ali sam smatrao da ništa ne gradim, nego da popravljam. Taj dio ne bih ni popravljao da se nijesu napravile kuće okolo – rekao je Bregović dodavši da ne zna da li je u dijelu gdje su sada otvorena vrata ranije bilo kamenje ili dio zida.

Pretres će biti nastavljen 11. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 09:11