Akacija za ljudska prava / - SKRINšAT
23/10/2023 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Izuzeti tužiteljku Knežević, četiri puta joj ukidaju odluku o odbacivanju krivične prijave Grujičića

Rješenje o odbacivanju krivične prijave je „ponovo preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“, ocijenio je tužilac Tomković

Više državno tužilaštvo je i četvrti put usvojilo pritužbu Jovana Grujičića i ukinulo četvrto rješenje državne tužiteljke Maje Knežević o odbacivanju krivične prijave koju je Grujičić podnio protiv dvojice šefova i osmorice pripadnika Kriminalističke policije CB Podgorica zbog iznuđivanja iskaza torturom, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Viši državni tužilac Željko Tomković je četvrti put zaključio da je rješenje o odbacivanju krivične prijave „ponovo preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“.

Akcija za ljudska prava (HRA) ponovo apeluje na v.d. Vrhovnu državnu tužiteljku Tatjanu Begović da spriječi da se izviđaj u ovom važnom slučaju ponovo vrati istoj državnoj tužiteljki Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Maji Knežević.

- Očigledno je da ova državna tužiteljka koja uporno i neosnovano odbacuje krivičnu prijave i u koju oštećeni nema povjerenja i zahtijeva njeno izuzeće, ne može da obezbijedi djelotvornu istragu torture u skladu s međunarodnim standardima koje je Crna Gora dužna da poštuje kao država članica Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.  HRA zbog toga po četvrti put apeluje da izviđaj preuzme državni tužilac koji će umjeti i htjeti da postupa u skladu sa međunarodnim standardima djelotvorne istrage, navode u saopštenju.

POdsjećaju da u slučaju torture kojoj je u CB Podgorica 26. maja 2020. godine bio podvrgnut Jovan Grujičić već tri i po godine nema napretka.

- Ovakva stagnacija je odavno prekršila standard hitnosti, iako su navode Jovana Grujičića o torturi pretrpljenoj u CB Podgorica još 2021. godine potvrdili kako domaći vještak sudske medicine, prof. dr Dragana Čukić, tako i tri inostrana eksperta, prof. dr Đorđe Alempijević, dr Pierre Duterte i dr Onder Ozkalipci, i to s najvišim stepenom izvjesnosti. Radi se o stranim ekspertima koji su specijalizovani za utvrđivanje tragova mučenja. Tužiteljka Knežević je u julu 2023. godine četvrti put odbacila krivičnu prijavu protiv svih 10 prijavljenih policijskih službenika, u čijoj nadležnosti se prema pisanoj dokumentaciji nalazio Grujičić, u periodu kada je medicinskim nalazima potvrđeno da je mučen. Ona je zaključila da ne postoji osnovana sumnja da je Grujičića neko od prijavljenih službenika koji su ga ispitivali i stalno bili zaduženi za njega mučio, jer oni to nisu priznali, a on do maja 2023. godine nije mogao da ih prepozna. Tužiteljka zaključuje da joj je nejasno kako se Grujičić tri godine nakon kritičnog događaja sjetio nekih detalja i kako je prepoznao određena lica, budući da su ona toga dana bila maskirana. Istakla je i kako smatra da je pokazao nezainteresovanost da svojim iskazom doprinese rješavanju ove stvari, jer je zahtjevao odlaganje zakazanog ročišta za saslušanje, navode iz HRA.

Dodaju da je izvođenje ovakvih zaključaka proizvoljno i bezobzirno, budući da se Grujičić već skoro tri i po godine liječi od posljedica policijske torture i nasilnog prekida bolničkog liječenja koje je tome prethodilo.

- Državna tužiteljka je znala da on pati od post-traumatskog stresnog poremećaja izazvanog torturom i da je sa bolničkog liječenja od psihoze nasilno odveden na mučenje u CB Podgorica. Svejedno, ona je grubo zanemarila njegovu osjetljivost izlažući ga sekundarnoj viktimizaciji u vidu svjedočenja u pristustvu policijskih službenika koje je označio kao odgovorne. Iako je tužiteljka proizvoljno konstatovala da je Grujičić iznenada zaključio da bi nekoga mogao da prepozna, istina je da je on još prije dvije godine u iskazu datom pred istom tužiteljkom izjavio da bi mogao da prepozna dvije osobe koje su ga mučile, što je ona samo trebalo da omogući organizovanjem radnje prepoznavanja na način koji ga neće dodatno ugroziti – u odvojenoj sobi za prepoznavanje, ali to nije učinjeno. U ovom slučaju se nažalost prepoznaje koordinisano djelovanje ministra unutrašnjih poslova i državne tužiteljke u pravcu skidanja svake odgovornosti sa pripadnika jedinice kriminalističke policije koja je bila nadležna za Grujičića na dan kada je mučen, navode iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:58