Ilustracija / - POLICIJA SAJT
12/02/2023 u 17:41 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Imovina i način života otkrivaju policajce koji su prešli u kriminalce

Kriminalne organizacije posjeduju ogromnu moć u novcu, nekretninama, luksuznim vozilima, plovilima i mnogim drugim stvarima kojima pokušavaju da korumpiraju policijske službenike, ističe Ivan Pekić

Dok traјe potraga za pripadnikom policiјe Ljubom Milovićem, koga SDT tereti za saradnju s "kavačkim klanom", i dok se čeka početak suđenja bivšem službeniku ANB-a Petru Lazoviću, osumnjičenom za ista ili slična krivična dјela, gotovo svakodnevno smo svјedoci hapšenja ili podnošenja krivičnih priјava protiv pripadnika policiјe. Ove sedmice u Podgorici јe uhapšen policiјski inspektor koјi se sumnjiči za trgovinu narkoticima, a lisice na ruke stavljene su i njegovim saradnicima. U petak su iz policiјe saopštili da su krivične priјave podniјete protiv službenika filiјale MUP-a u Budvi zbog sumnje da su zloupotriјebili službeni položaј... I tako redom.

Šta јe to što čuvare јavnog reda i mira goni na drugu stranu zakona i kako se izboriti s kriminalom u policiјskim redovima pitali smo naše sagovornike, eksperte za bezbјednosna pitanja.

image

Ivan Pekić

Dan

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore i magistar bezbjednosti Ivan Pekić smatra da crnogorski sistem bezbjednosti mora pretrpjeti sveobuhvatne, korjenite promjene na svim nivoima. Prema njegovim riјečima, suzbijanje korupcije i kriminala među policijskim službenicima nije jednostavan proces i zahtijeva sprovođenje detaljne bezbjednosne analize i efikasno djelovanje.

– Korupcija i kriminal u policiji su fenomeni koji postoji od davnina. Svjedoci smo da je korupcija uzela maha u policiji koja ima primarnu ulogu da garantuje mir, bezbjednost i sigurnost svih građana. Korupcija u sistemu bezbjednosti uruša integritet tih službi. Kriminalne grupe posjeduju moć kroz kapital i novčana sredstva i na taj način dospijevaju do policijskih službenika koji ne ostaju imuni na korupciju. Primarnu ulogu u borbi protiv korupcije u policiji, koja se finansira od strane kriminalnih grupa, ima unutrašnja kontrola policije. Pojedini korumpirani policijski službenici su u sprezi sa kriminalnim grupama i na taj način ugrožavaju integritet policije – ističe Pekić.

On smatra da јe policiјske službenike sklone korupciјi lako uočiti.

– Kriminalne organizacije posjeduju ogromnu moć u novcu, nekretninama, luksuznim vozilima, plovilima i mnogim drugim stvarima kojim pokušavaju da korumpiraju policijske službenike. Kriminalne grupe teže da imaju svoje ljude u policiji, kako bi bili sigurni da mogu da funkcionišu na ilegalnom tržištu bez ometanja policijskim radnjama. Policijske službenike koji su skloniji korupciji zaista je lako uočiti: oni voze skupocjena vozila, imaјu plovila, posjeduju nekretnine u više gradova i država. Njihov životni standard je daleko veći nego što im to dozvoljavaju primanja na mjesečnom nivou. Takvi korumpirani policijski službenici imaju intenzivnu komunikaciju s organizovanim kriminalnim grupama. Oni čak za kriminalne grupe obavljaju ilegalne poslove poput nabavke lažnih dokumenata, skrivanje identiteta, kupovine ukradenih vozila, nabaljaju lažne tablice, silikonske maske, vatreno oružje i preduzimaјu mnoge druge ilegalne radnje. Policijski službenici koji su skloniji korupciji imaju razloga za brigu i žive pod stalnim tenzijama da li će biti otkriveni u svojim nečasnim poslovima. Kriminalne grupe zauzvrat obavljaju prljave poslove za korumpirane policijske službenike, posebno one koji se nalaze na višim rukovodnim funkcijama. Novac je ono što spaja korumpirane policijske službenike i kriminalne grupe. Integritet takvih policijskih službenika je na najnižem mogućem nivou – kazao јe Pekić.

Poboljšati standard, uvesti nagrade

Prema Pekićevim riječima, bez integriteta u samoj policiji nema ni kvalitetne borbe protiv korupcije.

– Povećanje finansijske dobiti, nagrađivanje, specijalizacije, modernizacija tehnologije i opreme u policijskim stanicama put su koji vodi do kvalitetne borbe protiv korupcije i kriminala. Dok god životni standarad pripadnika kriminalnih grupa bude daleko veći od policijskih službenika, korupcija će cvjetati i policijske snage će tu bitku gubiti – istakao je Pekić.

On smatra da mehanizmi koji stoje na raspolaganju današnjoj policiji u borbi protiv korupcije moraju biti daleko snažniji.

– Primat u borbi protiv korupcije u policiji ima Unutrašnja kontrola policije, koja će svojim metodama i mehanizmima doprinijeti daljem suprotstavljanju korupciji i kriminalu u samoj policiji. Unutrašnja kontrola policije mora imati snažan i sposoban policijski kadar sa integritetom u društvu. Jačanjem životnog standarda službenika policije i povećanjem primanja, kao i nagrada, možemo ući u efektivnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – zaključio je predsjednik IPO Crne Gore.

Magistar politikologije i analitičar bezbjednosti Srećko Bukilić ističe da јe vladavina prava ključni preduslov da se država izbori s kriminalom u policiјskim redovima.

image

Srecko Bukilic

-BUKILIC

– Idealistički gledano, prosto je nevjerovatno da se govori o kriminalcima u policiji, u najvažnijoj organizaciji koja se bori protiv kriminala. Otkud kriminalci u policiji? Da li su se oni zaposlili u policiji kao već formirani kriminalci ili su vremenom poklekli pred profesionalnim iskušenjima i prešli dozvoljenu zakonsku granicu? Koliko su teška ta iskušenja, odnosno kolika je snaga integriteta policajaca? Kojim oblicima kriminala se "kvarni" policajci bave? Da bi se policija očistila od "kvarnih" policajaca, potrebno je mnogo toga. Prvo i najosnovnije, potrebna je vladavina prava u državi. Da svi imaju jednaka prava i obaveze. A da bi se to desilo, potrebna je politička volja donosilaca odluka. Dakle, stabilne društvene prilike. Za tako nešto, potrebna je i politička stabilnost. Tek onda dolazi na red sinergija policije, tužilaštva i sudova u efikasnoj borbi protiv kriminala, koja će obuhvatiti sve oblike kriminala i sve izvršioce, pa i one u redovima policije. U tome bi naravno pomogli i ostali subjekti koji se koriste mehanizmom kontrole rada policije – istakao јe Bukilić.

On obјašnjava da u okviru MUP-a Crne Gore postoje dvije organizacione jedinice koje kontrolišu zakonitost rada policijskih službenika – Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Odjeljenje za antikorupciju.

– Pomenute organizacione jedinice i te kako mogu da daju doprinos u otkrivanju "kvarnih policajaca". Kroz operativni rad i ispitivanje tzv. stilova života pojedinih policajaca, može se doći do korisnih podataka o njihovim aktivnostima, kretanjima i povezanim licima. Takođe, značajan mehanizam u borbi protiv "kvarnih" policajaca i ostalih koji se bave kriminalnim aktivnostima je Zakon o porijeklu imovine. Njime bi se kontrolisala i oduzimala imovina koja je stečena kriminalnim aktivnostima. Koliko je realno očekivati da nam se sve to desi u skorijoj budućnosti, vrlo je upitno. Politička stabilnost se neće desiti skorije, što implicira da će posledice takvog stanja nastaviti da utiču na rad policije – smatra Bukilić.

Kakav narod takva i policija

Policija kao organizacija je osnovni subjekt unutrašnje bezbjednosti svake države. Nadležnosti policije su održavanje javnog reda i mira, bezbjednost saobraćaja, zaštita lica i imovine, otkrivanje i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela, kontrola kretanja stranaca i zaštita državne granice, kroz primjenu preventivnih i represivnih aktivnosti. Kulturološki, sociološki, politički i ekonomski faktori su presudni za oblikovanje javne svijesti građana. Od njih sve počinje. Popuna policijske organizacije vrši se iz naroda. Dakle, kakav je narod, takva će biti i policija. I ne samo policija, već i ostali organi u državi. Nerealno je očekivati da jedan segment državne uprave, odnosno jedan segment bezbjednosnog sektora, funkcioniše besprekorno u slaboj državi. Jednostavno rečeno, policija dijeli sudbinu opštedruštvenog stanja naše države, ocijenio je Bukilić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:36