Do Kvon / - SRDJAN BOLJEVIC
24/11/2023 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona: Ministar Milović odlučuje da li će ga izručiti SAD-u ili Južnoj Koreji

Do Kvon je u našoj državi odslužio kaznu. Presudom Osnovnog suda u Podgorici državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun proglašeni su krivim za krivično djelo falisfikovanje isprave i osuđen na po četiri mjeseca zatvora

U postupku ekstradicije protiv državljanina Južne Koreje Do Kvona, Viši sud u Podgorici utvrdio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Izručenje Do Kvona tražile su i Južna Koreja i SAD, a ministar pravde Andrej Milović odlučiće koja država je prioritet.

Republike Južna Koreje u martu ove godine tražila je izručenje Do Kvona radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih djela prevarno nepošteno trgovanje, prevara i kršenje javne ponude.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u aprilu ove godine uputilo je molbu za izručenje Do Kvona, u cilju vođenja krivičnog postupka na osnovu optužnica zbog krivičnih djela zavjera radi činjenja prevare, prevara u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, kao i pomaganje i podržavanje, te krivičnog djela elektronska prevara i pomaganje i podržavanje.

- Stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje, međutim Viši sud u Podgorici je našao da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rješenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom čl. 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će Ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti Ministar pravde Crne Gore, navodi se u obrazloženju rješenje Višeg suda u Podgorici.

Ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje, one će se, navode iz suda, realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se protiv istog vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, a u kojem predmetu je pravosnažno osuđen.

Do Kvon je u našoj državi odslužio kaznu. Podsjetimo, presudom Osnovnog suda u Podgorici državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun proglašeni su krivim za krivično djelo falisfikovanje isprave i osuđen na po četiri mjeseca zatvora. 

Do Kvon i Čand Jun osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprava

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 07:52