/ - FOTO DAN PORTAL
20/08/2023 u 14:35 h
Ljiljana Radenović, Marija PalibrkLjiljana Radenović, Marija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iza rešetaka ljetuju tužilac, sudija, policijski šefovi ...

U Spužu "ljetuju" specijalni tužilac, bivši direktor policije, pomoćnik direktora policije i bivši predsjednik Privrednog suda, kao i više visokopozicioniranih pripadnika policije i nekadašnji pripadnik ANB-a

Iza zidina Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu vrele ljetnje dane provode okrivljeni za razna krivična djela, od onih lakših pa do najtežih. I svi dijele istu sudbinu, neki i istu ćeliju. Mnogi u pritvoru čekaju podizanje optužnice, neki drugi u zatvorskim ćelijama odbrojavaju dane do isteka robije. Redovne aktivnosti ne mogu da izbjegnu, a u slobodnim trenucima ko zna s kakvim se mislima bore – da li se kaju, strahuju li, sanjaju li slobodu, kuju li planove šta će raditi kad se jednom nađu s druge strane rešetaka.

Mnogo je, kažu upućeni, različitih karaktera i raznoraznih sudbina u spuškom kazamatu. Otuda i dosta česti problemi, svađe, razmirice, pa čak i fizički sukobi. Ma koliko nadležni nastojali da razdvoje, recimo, pripadnike suprotstavljenih kriminalnih grupa, gotovo je nemoguće potpuno anulirati opasnost od sukoba. Znatno je teža situacija kada se iza rešetaka, među kriminalcima, nađu i oni kojima je posao bio da ih gone i kažnjavaju...

Majka na slobodi, sin u ćeliji

Za razliku od svoje majke Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, koja je puštena da se brani sa slobode, Miloš Medenica, umjesto na nekoj od egzotičnih destinacija, ovo ljeto provodi u spuškom zatvoru. On se nadležnim organima predao prošle godine, a zajedno sa svojom majkom i ostalim osumnjičenima optužen je za stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.
 

A ovog ljeta u Spužu "ljetuju" čak i jedan specijalni tužilac, bivši direktor policije, pomoćnik direktora policije, bivši predsjednik Privrednog suda, više visokopozicioniranih pripadnika policije, nekadašnji pripadnik ANB-a... U spuškom zatvoru ljeto provodi i bivši direktor Uprave za katastar, a u ćeliji, umjesto u rodnoj Budvi, vrele ljetnje dane provodi i predsjednik te opštine.

Sve u svemu, šarolika družina. Svi oni čekaju u istražnom zatvoru i nadaju se ukidanju pritvora i mogućnosti da se sa slobode brane od optužbi za počinjena krivična djela, uglavnom zloupotrebe službenog položaja. Iako su mnogi od njih osumnjičeni ili optuženi za saradnju sa pripadnicima kriminalnih klanova, sigurno je da im nije svjedeno kada se s tim licima nađu "na istoj strani", odnosno kada podijele njihovu zatvorsku sudbinu...

Kovačević u sobi sa Lazovićem?

U pritvoru je i dalje i bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević. On je uhapšen u decembru 2020. godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, Nakon što je 24. februara pušten na slobodu, on je pobjegao, a podgorički Viši sud je naredio da se za njim raspiše potjernica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja. U sudnici se pojavio gotovo godinu i po kasnije, kada je uhapšen. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima, Dragan Kovačević dijeli zatvorsku sobu sa Petrom Lazovićem.

"Najsvježiji" stanovnik Istražnog zatvora u Spužu je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović. On je uhapšen 24. jula, u ranim jutarnjima satima, nakon čega je priveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, a zatim i kod specijalnog tužioca. Trenutno u pritvoru čeka dalju odluku suda.

Protiv njega, zajedno sa još tri osobe, podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Izbjegli "ljetovanje" u Spužu

Bivši direktor Uprave prihoda i carina i visoki funkcioner GP URA Rade Milošević samo je kratko osjetio ljetnu vrelinu između spuških zidina, budući da je 21. juna pušten da na slobodi čeka optužnicu. On je uhapšen 21. decembra prošle godine po nalogu SDT-a zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju. Zajedno sa ostalim okrivljenima tereti se za nestanak milionski vrijednih tovara cigareta koji su zaplijenjeni u luci Bar.

Za razliku od prošlog ljeta, ove ljetnje dane na slobodi je provela i Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda.

Prošlog ljeta je kratko iza rešetaka boravila i bivša izvršna direktorica kompanije "13. jul Plantaže" Verica Maraš, koja je nakon dva mjeseca puštena na slobodu. Slobode su se prije nje domogli Veselin Vukotić i još pet bivših članova Odbora direktora "Plantaža".

– Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišilo je slobode V.V. i M.N. i protiv njih, ali i protiv A.M. i N.M., koji se traže, podnijeta je krivična prijava – saopšteno je tada iz SDT-a.

Navedeno je da je hapšenju prethodilo pretresanje stanova i drugih prostorija osumnjičenih u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu.

– Dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL – saopštio je portparol SDT-a i državni tužilac Vukas Radonjić.

Veljović je bio direktor Uprave policije od 2007. do 2011. godine, a potom i od sredine 2018. do kraja 2020. godine.

Između ta dva mandata bio je savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Iz fotelje prvog čovjeka Budve u istražni zatvor

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović u pritvoru je od 13. aprila ove godine.

Akciju njegovog hapšenja izveli su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, koje Božovića sumnjiči za više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i šverca narkotika.

– Postoje osnovi sumnje da je Božović učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – saopštio je portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Božović je i dalje na čelu Opštine Budva, a iz zatvorske ćelije potpisuje platne liste i obavlja druge administrativne poslove. On je negirao krivicu.

Od kraja 2020. godine, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, bio je savjetnik za bezbjednost i odbranu tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, a tu funkciju je obavljao do 20. maja ove godine.

Veljović je od 1995. do 2005. bio komandant SAJ-a (Specijalne antiterorističke jedinice). Dovođen je u vezu sa "crnim trojkama" koje su se obračunavale sa političkim neistomišljenicima, a povezivan je i sa kupoprodajom državne imovine zbog koje je, kako se sumnja, država pretrpjela višemilionsku štetu.

Veljović je hapšen zbog napada na službeno lice tokom demonstracija u septembru 2021. na Cetinju, organizovanih kako bi se spriječilo ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u tom gradu. Iako je oslobođen, za to djelo će mu se ponovo suditi jer je u maju ukinuta oslobađajuća presuda.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je 9. decembra prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga sumnjiči da je u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavački klan". Njemu je početkom ove sedmice, zbog opasnosti od bjekstva, pritvor produžen za još najmanje mjesec dana, do dalje odluke suda. Optužnica protiv Čađenovića podignuta je u junu. Nakon pokretanja krivičnog postupka, suspendovan je sa funkcije državnog tužioca. Čađenović je tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu negirao krivicu za djela koje mu stavljaju na teret.

Prema optužnici, on je prikrivao izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih, tako što je uklanjao krivične prijave protiv navodnih vođa i pripadnika kriminalnog "kavačkog klana" Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića. On je, kako tvrde iz SDT-a, Zvicera, Vujotića, Živkovića i Dragana Kneževića u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica iako je znao njihov identitet.

Jedine veze sa svijetom televizor, advokat i posjeta porodice

Ujutru, u šest sati, imamo ustajanje, čišćenje, odnosno spremanje sobe, zatim doručak, imamo slobodne aktivnosti koje se odnose na boravak na otvorenom prostoru, rekao je početkom godine za RTCG Nebojša Janković, pomoćnik direktora UIKS-a, govoreći o uslovima i aktivnostima u spuškom zatvoru.

Ni na otvorenom, okruženi visokim zidovima, pritvorenici, kako je tada ispričao, nijesu sami, a i vrijeme provedeno pod parčetom neba kraće je nego što bi trebalo.

– Zato što je veći broj lica, zato što je potrebno izvršiti njihovo odvajanje, odnosno odvojiti njihove aktivnosti od drugih lica, od kojih im eventualno može biti ugrožena bezbjednost – kazao je Janković.

Jedine veze sa spoljnim svijetom pritvorenicima su televizori i posjete advokata i članova porodice.
 

U spuškom zatvoru trenutno boravi nekoliko lica koja se sumnjiče da su članovi "kavačkog klana", a pojedini slove i za vođe te kriminalne organizacije.

Sada već bivši predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić uhapšen je 9. maja prošle godine po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Sumnjiči se da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina zloupotrebom službenog položaja u stečajnim postupcima oštetila državu za višemilionski iznos.

Osim Jovanića, tada su uhapšeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatna obezbjeđenja Pavić Globarević i Darko Perović. Svi osim Jovanića u međuvremenu su pušteni iz pritvora.

Kao predsjednik Privrednog suda Jovanić je istovremeno bio i stečajni sudija u slučajevima najvećih crnogorskih preduzeća – Kombinata aluminijuma Podgorica, Boksita, "Radoja Dakića", "Vektra Boke", Brodogradilišta Bijela, "Onogošta" i drugih.

Jovanić je osam godina bio na čelu Privrednog suda. Na ročištu povodom kontrole optužnice on je negirao krivicu, optuživši specijalnu tužiteljku Lidiju Mitrović da je krivotvorila činjenice. U međuvremenu je i tužiteljka Mitrović privremeno suspendovana jer se protiv nje vodi krivični postupak zbog sumnje u zloupotrebe u drugom predmetu.

U istražnom zatvoru je i Dejan Knežević, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je uhapšen 22. marta zbog sumnje da je povezan sa dijelom grupe koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

– Lišen je slobode v. d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju – saopštili su iz policije nakon hapšenja jednog od svojih šefova.

Kako je tada saopšteno, akcija je sprovedena na osnovu višemjesečnog djelovanja SDT, SPO i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol.

Hapšenje Kneževića uslijedilo je u nastavku operacije SDT-a i SPO u kojoj su uhapšeni bivši i tadašnji službenici crnogorske policije Goran Stojanović, Milan Popović, Vladimir Bajčeta i Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 osoba, a među njima je najviše bivših i aktivnih policajaca. Svi oni su trenutno iza rešetaka.

Hapšenje Dejana Kneževića izavalo je turbulencije na čelu Uprave policije jer je zbog njega Vlada smijenila tadašnjeg direktora UP Zorana Brđanina i na njegovo mjesto kao vršioca dužnosti imenovala Nikolu Terzića.

Petar Lazović, glavna "zvijezda" skaj prepiske koju vog ljeta u nastavcima objavljuju "Vijesti", a prenose drugi mediji, provodi ljeto u zatvorskoj ćeliji uprkos činjenici da je za njegovu slobodu u više navrata nuđeno višemilionsko jemstvo.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović uhapšen je 18. jula prošle godine po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je tada izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji je i dalje u bjekstvu.

Lazović se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotrebu službenog položaja.

Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove "kavačkog klana".

Portal Libertas je u maju prošle godine objavio dokumenta Europola u kojima, između ostalog, piše da su službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32)m članovi kriminalnog klana "kavač", direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

– Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime "kavačkog klana". U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime "kavačkog klana", rade i šverc cigareta. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije – objavio je pomenuti portal.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:10