Blažo Jovanić / FOTO: Srđa Boljević
08/05/2024 u 18:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jovanić nakon iskaza svjedoka: Stečajnog upravnika sam razriješio jer je radio nezakonito

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao je pred podgoričkim Višim sudom, nakon saslušanja svjedoka Milana Guberinića, da ga je razriješio sa funkcije stečajnog upravnika u postupklu "Jastreb" jer je radio nezakonito.

Svjedok Milan Guberinić naveo je danas, pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radoivć, da ga je Jovanić  2016. godine nezakonito razriješio funkcije stečajnog upravnika u preduzeću,,Jastreb“.

Guberinić je pred sudom naveo i da ga je Jovanić zavo na telefon i tada mu zaprijetio da pripazi na ponašenje, te da od njegovih žalbi na  razješenje nema ništa.

Jovanić je zatim detaljno demantovao iskaz ovog svjedoka. On je naveo da je Guberinića razriješio funkcije jer je prepoznao brojne nepravilnosti u njegovom radu, a ne zbog lične sujete kako je tvrdio ovaj svjedok.

Jovanić je detaljno ukazao sudu na postupanje Guberinića kao stečajnog upravnika za koje smatra da je bilo nezakonito.

Između ostalog, Jovanić je naglasio da neke od tih spornih postupanja pomenutog svjedoka kao stečajnog upravnika, nije navodio u rješenjima o razriješenju "jer su na ivici krivične odgovornosti" a čime se nije bavio.

Jovanić napustio spuški zatvor: Braniće se sa slobode

- Nikad nisam prijetio ovom svjedoku  i to ne iz raloga što se sjećam ovog razgovora, već što sam osoba koja se ne služi tim vokabularom i prijetećim metodama - kazao je Jovanić nakon što je svjedok rekao da mu je prijetio.

Guberinić je pred sudom kazao da je 2013. godine imenovan za stečajnog upravnika u preduzeću,,Jastreb“ i da je obavljajući tu funkciju naredne tri godine stečajni postupak u ovoj firmi završen 90 odsto.

Jovanić: Nisam kriminalac, optužnicom pokušavaju da mi oduzmu ugled

- Prije razriješenja sam prodao gotovo svu imovinu koja je prethodno popisana i procjenjena. Ostala je samo imovina koju je Jastreb imao u kompaniji Ribnica a radi se o udjelu od 25 odsto– naveo  je svjedok.

Pošto je razriješen funkcije od strane Jovanića, Guberinić je uložio žalbu na to rješenje. Tvrdi da ga je nakon toga  Jovanić pozvao telefonom i zaprijetio.

-,,Pazite kako se ponašate, pazite što radite. Uzalud se žalite, od toga nema ništa“ – kazao mi je tada. I Učinio je da od toga ne bude ništa – kazao je Guberinić.

Jovanić: Ja sam čovjek bez mrlje u karijeri

Guberinić je naveo da je Apelacioni sud tri puta uvažavao njegove žalbe, ali je četvrti put potvrdio Jovanićevu odluku o njegovom razrešenju. Guberinić je istakao da mu Jovanić nikada nije odgovorio na njegov zahtjev o isplati nagrade kao stečajnom upravniku a koje reguliše poseban pravilnik o nagradi.

Zatim je Jovanić kazao sudu  da je Guberinić jedini svjedok kome će postavljati pitanja u postupku koji se vodi protiv njega iz razloga što je,,bio savjetodavac bivšoj specijalnoj tužiteljki“ koja je podigla optužnicu protiv njega. 

- U toj savjetodavnoj funkciji Guberića je vodio animozitet prema meni - dodao je Jovanić.

Jovanić je sudu predočio konačnu listu priznatih i osporenih potraživanja preduzeća,,Jastreb“ u stečaju, gdje su upisana fizička lica sa potraživanjima iz radnog odnosa a da nije naveden iznos tog potraživanja što je apsolutno nepravilno i nezakonito.

Jovanić je dodao i da je Guberinić nezakonito postupao i kada je od novca koje je Hipo Alpe Adria lizing uplaćivala za obezbjeđenje imovine,,Jastreba“ plaćao naknade radnicima angažovanim na obezbjeđenju.

-Hipo Alpe Adria lizing je razdužni povjerilac pa je za iznose koje je uplaćivala trebao da se umanji njen dug a ne da se isplaćuju radnici za obezbjeđenje – naglasio je Jovanić.

On je dodao da nije zabilježeno u praksi da se iz stečajne mase jedne kompanije pozajmljuje novac drugoj kompaniji u stečaju a kao što je to uradio Guberinić kada je pozajmio novac,,Jastreba“ u stečaju preduzeću,,Ribnica“ u stečaju.  

-Ne postoji pravni institut koji reguliše ovu vrstu pozajmice jer se time narušavaju prava povjerilaca i čini im se šteta. Ono što nisu očekivali je da će naslednik Guberinića, stečajni upravnik Ranko radinović tražiti povraćaj tih sredstava. Međutim, Dragica Gvozdenović je kao stečajna upravnica zaključila stečajni postupak u Ribnici a da ije vratila pozajmljeni novac. Iz tog razloda Radinović je protiv nje kao fizičkog lica pokrenuo parnični postupak – precizirao  je Jovanić.

Jovanić je naveo da je  kao stečajni sudija u više navrata primao radnike,,Jastreba“ u stečaju, koji su iznosili nezadovoljstvo  Guberinićem kao stečajnim upravnikom za kojeg smatraju da je kršio njihova prava.

Podsjećamo, Jovaniću se sudi za optužbe da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za značajne iznose. 

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Dejana Golubovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" pa  "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 15:03