Dejan Knežević / -PORTAL DAN
19/12/2023 u 11:36 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kneževiću odbijeno jemstvo od skoro 800.000 eura: Sud se plaši da ne pobjegne

Viši sud je ocijenio da jemstvo koje je ponuđeno za slobodu Kneževića ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđivanje prisustva optuženog na glavnom pretresu i za nesmetano vođenje krivičnog postupka

Viši sud odbio je jemstvo od 767.160 eura koje su prijatelji uhapšenog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policiјe Dejana Kneževića ponudili da mu se ukine pritvor, u kom se našao zbog optužbi da je odavao tajne podatke "kavačkom klanu".

Viši sud je ocijenio da jemstvo koje je ponuđeno za slobodu Kneževića ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđivanje prisustva optuženog na glavnom pretresu i za nesmetano vođenje krivičnog postupka. Kako se navodi, nepokretnosti koje su ponuđene kao jemstvo imaju određene manjkavosti ili nisu dovoljno lokacijski atraktivne, pa se, po ocjeni suda, ne bi mogle na brz i pogodan način unovčiti za procijenjene iznose u slučaju propasti jemstva.

Sud je imao u vidu i činjenicu da se Kneževiću u konkretnom slučaju stavlja na teret izvršenje tri krivična djela, i to krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela odavanje tajnih podataka, odnosno da je kao policijski službenik, a potom i kao funkcioner Uprave policije, kriminalnoj organizaciji koju su, kako se osnovano sumnja, stvorili i organizovali Ljubo Milović i Mileta Ojdanić odavao povјerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima vezanim za krijumčarenje opojnih droga, te da je pružao i druge vidove pomoći iz djelokruga svojih poslova. Imajući u vidu visinu zaprijećenih kazni, sud smatra da bi okrivljeni, za slučaj da bude oglašen krivim, mogao očekivati relativno visoku kaznu zatvora, te da ga to ne može ostaviti ravnodušnim da li da se odaziva na pozive suda ili da se da u bjekstvo za slučaj da se nađe na slobodi.

Kako piše u rјešenju, Knežević bi mogao od okrivljenog Milovića da očekuje i da dobije podršku, materijalnu i svaku drugu pomoć, te da se, shodno tome, lakše odluči da se eventualno da u bjekstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:10