Advokat Zdravko Begović i Petar Ivanović / - FOTO: DAN/B.BOžOVIć
26/02/2024 u 15:50 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kontrola optužnice u slučaju Abu Dabi fond - Ivanović: Ne razumijem kome sam donio korist

Tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima optužnice, dok su svi advokati odbrane tražili da se obustavi postupak, a neki da se vrati na doradu, uz ocjenu da nema bića krivičnog djela za koja se okrivljeni terete

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, danas je pred Višim sudom u Podgorici na ročištu za kontrolu optužnice kojom ga SDT tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Abu Dabi fond, kazao da ne razumije šta mu se stavlja na teret i upitao da mu se pojasni kome je on to donio korist ako je firma, kao korisnik kredita, uredno vratila sredstva.

- Kome sam ja donio korist ako je kredit vraćen, kao i pripadajuća kamata? Kako sam ja donio korist licima koja kasne sa vraćanjem kredita, a koja su priložila kolataral? Ljubazno vas molim da mi se objasni šta mi se stavlja na teret, ja nisam shvatio.. ili pripadam posebno glupim ljudima pa ne znam o čemu se ovdje radi, naveo je Ivanović.

Upitao je i da li je on kriv što IRF prethodno nije pokrenuo prinudnu naplatu.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Ivanovića, bivšeg ministra poljoprivrede Budimira Mugoše, bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i bivšeg izvršnog direktora IRF Zorana Vukčevića. Tužilaštvo tereti i procjenitelja Milana Adžić. Optužnica je podignuta protiv bivšeg ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017.godine. 

Vukčević: Obaveza Ministarstva bila da definiše kreditne uslove

Tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima optužnice, dok su svi advokati odbrane tražili da se obustavi postupak, a neki da se vrati na doradu, uz ocjenu da nema bića krivičnog djela za koja se okrivljeni terete.

Okrivljeni Zoran Vukčević, kojeg SDT tereti za nesavjesan rad u službi, kazao je da nije na IRF-u bilo da definiše kreditne uslove sa krajnim korisnikom tj. procjenjuje kolateral kojim se kreditni aranžman odobrava. To je, kako je naveo, shodno Ugovoru o poslovnoj saradnji, bila obaveza Ministarstva poljoprivrede.

- Uloga IRF odnosila se isključivo na formalno-pravni aspekt hipoteke, naveo je on.

Advokat Zdravko Begović, branilac Zorana Vukčevića, naveo je da njegov branjenik u ovom slučaju kolateralna šteta.

- IRF nije bio obavezan da daje bilo kakvo mišljenje, osim u formalno-pravnom smislu, Ministarstvo je imalo mogućnost da provjeri kolateral, a ne IRF, po Ugovoru o poslovnoj saradnji, naveo je Begović i zatražio da se u odnosu na Vukčevića obustavi postupak.

Begović: Po mišljenju dijela odbrane nije nastupila imovinska korist niti šteta za državu

Kako je u izjavi za medije nakon ročišta kazao advokat Zdravko Begović, dio odbrane je kazao da određeni broj ugovora o kreditu se još uvijek uredno isplaćuje, nije došlo do zastoja.

- Po mišljenju dijela odbrane nije nastupila ta imovinska korist, nije nastupila šteta za državu Crnog Goru jer se većina tih ugovora uredno otplaćuje tako da ne možemo govoriti o eventualnom zloupotrebi službenog položaja, naveo je Begović.

Esencija onoga što su iznijeli u sudnici je, kako kaže, činjenica da u radnjama niti jednog od okrivljenih nije bilo krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, niti nesavjesnog rada u službi.

- Smatramo da je zaista optužnica napisana bez prave argumentacije i dokaza i apsolutno smo ubijeđeni da će krivično vijeće Višeg suda donijeti odluku onako kako smo mi smatrali da je jedino moguće, a to je da obustavi postupak ili eventualno da vrati na dopunu, naveo je on.

Radović: Nije donijeta naredba o proširenju istrage

Advokat Marko Radović, koji zastupa Blagotu Radulovića, ukazao je da je njegov branjenik prvo imao svojstvo svjedoka, a pet dana pred podizanje optužnice dobio je svojstvo osumnjičenog, a u tom slučaju SDT je trebalo da donese naredbu o proširenju istrage što se nije desilo. Na to je tužilac Radonjić kazao da je SDT procijenilo da ne treba pribavljati još dokaza, zbog čega je izostala naredba i podignuta je neposredna optužnica. 

Advokat Radović je naveo da to što SDT nije smatralo da ne treba pribavljati još dokaza ne znači i da je odbrana bila istog stava. On je osporio i prevod dokaza koji su na stranom jeziku, navodeći da to nije radilo ovlašćeno lice, odnosno tumač, što je suprotno ZKP-u.

- Za zloupotrebu službenog položaja mora stojati odredba propisa ili zakona koju su okrivljeni prekršili, a toga nema, zato smatram da to ozbiljan nedostatak optužnice i da se ona mora vratiti na doradu, a sve i da se ispravi ona se ne smije potvrditi i ne smije doći do glavnog pretresa, naveo je advokat Radović.

Tužilac Radonjić je kazao da se okrivljenima stavlja na teret da su povrijedili odredbe priručnika koji propisuje određene uslove i granice.

Stanković Mugoša: Postupak politiziran

Zastupnica Mugoše, advokatica Ana Stanković Mugoša navela je da je SDT moralo da utvrdi da Mugoša nije potpisao ugovore, već predugovore koji će se zaključiti kada bude obezbijeđena hipoteka. Konstatovala je i nijedna islata nije bila u toku mandata Mugoše, kao ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Stavlja mu se na teret zloupotreba službenog položaja za koje djelo je potreban direktan umišljaj, a za to nema dokaza u ovim spisima. Vještačenje vještaka ekonomsko-finansijske struke nije dostavljeno odbrani, da jeste moglo bi se reagovati, SDT postupa selektivno, te smatram da je Mugoši uskraćeno pravo na odbranu jer nije imao uvid u spise predmeta, navela je ona.

Konstatovala je da su optužbe teške i neodržive, nezakonite i neopravdane.

- U ovom politiziranom postupku Mugoša se pokušava optužiti, predstaviti da je kriv iako nije kriv, navela je Stanković Mugoša.

image

Budimir Mugoša

- FOTO: DAN/B.BOžOVIć
image

Milan Adžić

- FOTO: DAN/B.BOžOVIć

Aković: Adžić radio procjenu u skladu sa zakonom 

Adžić je okrivljen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako navodi SDT postoji osnovana sumnja da je svojim postupanjem pribavilo korist privrednom društvu „IMGradina" DOO Rožaje. Njegov branilac, advokat Lazar Aković, kazao je da je Adžić svoju procjenu uradio u skladu sa zakonom.

- Optužnica je nejasna, navodi se da je okrivljeni privrednom društvu "IMGradina" DOO Rožaje pribavio korist, a Ministarstvu poljoprivrede nanio štetu. U ovom slučaju kredit je tri miliona eura, a kolateral 900.000 eura, Ministarstvo je moglo odobriti drugačiji kredit ovom privrednom društvu, ostaje nejasno kako je Adžiš nanio štetu Ministarstvu, naveo je Aković.

Adžić je pred sudom naveo da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te da ništa nezakonito nije radio.

- Ja nikada u životu nisam radio sa umišljajem da nekome napravim korist ili štetu, naveo je on i predložio sudu da oslobodi sve okrivljene "neutemeljenih optužbi".

Vijeće sudije i predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića donijeće odluku o optužnici u roku od 15 dana.

Okrivljeni se terete da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

- U odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakić" DOO Pljevlja, "Milkraft Leche" DOO Bijelo Polje, "HM Durmitor" DOO Žabljak, "EKO-PER" DOO Šavnik, "IMGradina" DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti,  saopštio je ranije Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:09