Uhapšen Veselin Veljović / - FOTO: Ž.B.
05/02/2024 u 12:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kontrola optužnice zbog šverca cigareta: Veljović i grupa pred sudom 16. februara

SDT sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete

Pred podgoričkim Višim sudom za 16. februar zakazana je kontrola optužnice protiv bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i grupe. Specijalno državno tužilaštvo predalo je 23. januara  podgoričkom Višem sudu optužnicu proptiv bivšeg direktora Uprtave policije Crne Gorer Veselina Veljovića. 

(FOTO/VIDEO) U akciji SPO-a uhapšeni Veselin Veljović i Mujo Nikočević

SDT sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Skaј prepiska Veljovića i Mrkića: "Što ne vidiš Daku i Drešaјe da izvuku tvoјu robu"

Osim Veljovića, tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.  Veljovića sumnjiče da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obavještavao organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

SDT: Veljović јavio da sklone oružјe i štitio kriminalce u Spužu

Tužilaštvo tereti Veljovića da je povjerljivim informacijama pomagao, kako tvrde, šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta. Terete ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Veljoviće je pred tužiocem je negirao krivicu, tvrdeći da je Mrkića i njegove poslove istraživao.

On je iz istražnog zatvora uputio javnosti pismo u kojem je naveo da je očigledno da je određivanje pritvora njegovo kažnjavanje, "politički progon i osveta zasnovana na političko-policijskim brljotinama koje imaju za cilj obračun sa svim neistomišljenicima".

Saopštenje SDT-a:

"Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje", navodi državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 15:27