/ Artan Kurti- UL INFO
11/11/2023 u 16:41 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti podnio krivičnu prijavu protiv Milovića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj

Ministar pravde Andrej Milović dostavio je prethodno Specijalnom državnom tužilaštvu podnesak zbog "nezakonitog brisanja smijenjenog generalnog inspektora Agencije za bezbjednost Artana Kurtija iz kaznene evidencije"

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra pravde Andreja Milovića zbog sumnje da je ministar zloupotrebio službeni položaj, potvrđeno je za portal Dan.

Artan Kurti nezakonito brisan iz kaznene evidenciјe?

Ministar pravde Andrej Milović dostavio je prethodno Specijalnom državnom tužilaštvu podnesak zbog "nezakonitog brisanja smijenjenog generalnog inspektora Agencije za bezbjednost Artana Kurtija iz kaznene evidencije", nakon čega je SDT formiralo krivični predmet.

- Podnesak ministra pravde je danas primljen i po njemu je formiran krivični predmet radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva -  naveo je juče u odgovoru za portal Dan državni tužilac upućen na rad u SDT Vukas Radonjić.

Radonjić za portal "Dan": SDT formiralo predmet povodom navoda o Artanu Kurtiju

Vlada premijera Dritana Abazovića je u julu prošle godine imenovala Kurtija za generalnog inspektora ANB-a. U dokumentu koji je upućen SDT-u ministar pravde Andrej Milović navodi da su na osnovu uvida u kompletirane spise predmeta za Artana Kurija, u postupku njegove rehabilitacije kao osuđenog, službenice tog ministarstva T.P. i N.R. izvršile nezakonito brisanje kazne iz Registra kaznene evidencije i da je za to morao znati doskorašnji ministar Marko Kovač.

Milović: Službenici Ministarstva pravde nezakonito brisali kazne Artanu Kurtiju iz Registra kaznene evidencije

Kako je Dan pisao, Milović je uvjeren da će tužilaštvo ispitati i razloge zbog kojih prethodni ministar pravde Marko Kovač, čiji resor je nadležan za vođenje i obradu podataka iz Registra kaznene evidencije, i pored indicija da je Kurti nezakonito brisan iz tog registra, nije preduzeo radnje koje je po zakonu bio dužan da preduzme kako bi se nedvosmisleno utvrdila činjenica da li je Kurti ispunjavao zakonske uslove za imenovanje na veoma važnu poziciju u bezbjednosnom sektoru. Prema Milovićevom mišljenju, pošto je Kovač, kao ministar pravde, propustio da utvrdi činjenice, Ministarstvo pravde nije reagovalo blagovremeno i ispunilo dužnost da pokrene postupak obaveznog poništaja rješenja kojim je Kurti nezakonito izbrisan iz Registra kaznene evidencije.

Kurti tvrdi da Milović ima lični animozitet prema njemu

- Ministar pravde u konkretnom slučaju objavom podataka iz kaznene evidencije prekoračio je granice svog ovlašćenja direktnim umišljajem čime je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav KZCG, posebno kod činenice što osuda za kaznu maloljetničkog zatvora nije brisana, nego samo osuda na kaznu zatvora, a isti je objavio i maloljetničke podatke i to punim imenom i prezimenom- navodi se u obrazloženju prijave, u koju je rtcg portal imao uvid.

Kurti je između ostalog naveo i da Milović ima lični animozitet prema njemu.

- Ministar pravde ima lični animozitet prema meni a isključivi cilj objave podataka nije da obavijesti ili informiše javnost, nego da bi nanio štetu meni kroz diskreditaciju i ocrnjivanje ličnosti, dok objava podataka iz kaznene evidencije ne predstavlja interes službe, nego zloupotrebu, odnosno prekoračenje datih ovlašćenja kod naprijed navedenog da se podaci iz kaznene evidencije mogu dati samo sudu, državnom tužiocu i organu uprave nadležnom za poslove policije, pod uslovom da se protiv određenog lica vodi krivični postupak- navodi se u obrazloženju prijave. 

Iz Ministarstva pravde tvrde da je u junu 2020. godine službenica tog resora N.R. donijela rješenje po zahtjevu Kurtija za brisanje osude iz kaznene evidencije po presudi Višeg suda u Podgorici iz 2009. godine, i pored činjenice da je molba osuđenog za brisanje te osude pravosnažno odbijena kao neosnovana od strane Višeg suda u Podgorici. Milović tvrdi da su pomenute dvije službenice izvršile neko od krivičnih djela zloupotrebe službene dužnosti, što će biti predmet ocjene nadležnog tužilaštva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:15