Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/03/2024 u 12:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maloljetnik uhapšen zbog lažnih dojava o postavljenim bombama

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala zaduženi za suzbijanje visokotehnološkog kriminala su, zajedno sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, kroz međuagencijsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima, a uz koordinaciju sa nadležnim državnim tužilaštvom, identifikovali i lišili slobode jedno maloljetno lice koje je putem mejla uputila poruke prijeteće sadržine na adresu srednje muzičke škole u Kotoru, saopštili su iz Uprave policije.

Pripadnici policije su, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, juče lišili slobode maloljetnu mušku osobu staru 17 godina zbog sumnje da je izvršila krivično djelo lažno prijavljivanje.

- On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više prijetećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole „Vida Matjan" u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave - navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile obrazovne ustanove, obavještavaju javnost da će službenici Uprave policije u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija, u ovom slučaju djece.

Zbog dojava o bombi, evakuisani đaci Gimnazije i Pomorske škole u Kotoru

- Ukazujemo da aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumijevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti.

Istovremeno pozivamo i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru - navode iz uprave policije.

Ističu da će Uprava policije kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima.

- Na taj načnin će se kroz inkluziju sa upravama škola, zajedničkim pristupom djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:37