Do Kvon / - SRDJAN BOLJEVIC
24/11/2023 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović izručuje Do Kvona Sjedinjenim Američkim Državama?

Prošle sedmice Viši sud u Podgorici donio je odluku kojom je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za ekstradiciju Do Kvona - i Južnoj Koreji i SAD-u. Na ministru pravde je odluka kojoj državi će Crna Gora izručiti "kralja kriptovaluta"

Ministar pravde Andrej Milović najvjerovatnije će državljanina Južne Koreje Do Kvona izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, nezvanično saznaje Dan.

Prošle sedmice Viši sud u Podgorici donio je odluku kojom je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za ekstradiciju Do Kvona - i Južnoj Koreji i SAD-u. Na ministru pravde je odluka kojoj državi će Crna Gora izručiti "kralja kriptovaluta", odnosno koja država ima primat.

Kako su pojasnili iz Višeg suda, Južna Koreja u martu ove godine tražila je izručenje Do Kvona radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih djela prevarno nepošteno trgovanje, prevara i kršenje javne ponude, a Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u aprilu ove godine uputilo je molbu za ekstradiciju u cilju vođenja krivičnog postupka na osnovu optužnica zbog krivičnih djela zavjera radi činjenja prevare, prevara u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, kao i pomaganje i podržavanje, te krivičnog djela elektronska prevara i pomaganje i podržavanje.

- Stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje, međutim Viši sud u Podgorici je našao da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rješenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom čl. 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja, iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti Ministar pravde Crne Gore, navodi se u obrazloženju rješenje Višeg suda u Podgorici.

Do Kvon je u našoj državi odslužio kaznu. Podsjetimo, presudom Osnovnog suda u Podgorici državljani Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun proglašeni su krivim za krivično djelo falisfikovanje isprave i osuđen na po četiri mjeseca zatvora. 

Ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona: Ministar Milović odlučuje da li će ga izručiti SAD-u ili Južnoj Koreji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 18:06