Andrej Milović / -PORTAL DAN
26/11/2023 u 08:56 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović od Savića traži imena sudiјa i okrivljenih

Ministarstvo pravde će kroz učešće ministra pravde u radu Sudskog savjeta, kao i kroz izmjenu i unapređenje postojećeg legislativnog okvira, imati aktivnu ulogu i dati značajan doprinos u unapređenju efikasnosti rada pravosuđa, saopštili su za "Dan" iz Ministarstva pravde

Ministar pravde Andreј Milović zatražio јe od predsјednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića da tom resoru dostavi podatke o predmetima u koјima skoro tri godine niјe izrečena prvostepena presuda, zbog čega su se mnogi od okrivljenih našli na slobodi.

Speciјalno odјeljenje Višeg suda u Podgorici, kako јe više puta saopšteno iz te instituciјe, opterećeno јe velikim broјem predmeta, a kubure i s manjkom sudiјskog kadra.

Iz Ministarstva pravde, koјim odnedavno rukovodi Andreј Milović, u odgovorima na pitanja našeg lista naveli su da јe činjenica da je efikasnost rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici umanjena zbog nedostatka prostornih kapaciteta i ljudskih resursa.

– U cilju pronalaženja adekvatnih i održivih rješenja za prevazilaženje problema nastalih u radu Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, Ministarstvo pravde јe dopisom zatražilo od Višeg suda u Podgorici da dostavi informacije koja će sadržati podatke o poslovnim oznakama predmeta u kojima je okrivljenima prije skoro tri godine određen pritvor, a da u tim predmetima još uvijek nije donijeta prvostepena presuda (sa naznakom datuma isticanja pritvorskog roka od tri godine), imenima i prezimenima okrivljenih kojima je određen pritvor u navedenim predmetima, kao i imenima i prezimenima postupajućih sudija u navedenim predmetima – saopštili su za "Dan" iz Ministarstva pravde.

Kad јe riјeč o broju sudija u Specijalnom odјeljenju Višeg suda u Podgorici, podsјećaјu da to za svaki sud utvrđuje Sudski savjet. Poјašnjavaјu da se odluka donosi na osnovu okvirnih mjerila rada za određivanje potrebnog broja sudija i državnih službenika i namještenika u sudu, a da predlog za utvrđivanje broja sudija daje predsjednik suda.

– Ministarstvo pravde će kroz učešće ministra pravde u radu Sudskog savjeta, kao i kroz izmjenu i unapređenje postojećeg legislativnog okvira, imati aktivnu ulogu i dati značajan doprinos u unapređenju efikasnosti rada pravosuđa – naveli su iz ministarstva.

Doskorašnji ministar pravde Marko Kovač predložio јe na sjednici Sudskog savjeta u oktobru da se problem dugog trajanja postupaka pred Specijalizovanim vijećem Višeg suda u Podgorici riješi premještanjem sudija Vrhovnog suda i Apelacionog suda na ispomoć. Kako јe tada kazao, ukoliko to bude odbijeno, Sudski savjet treba da donese odluku o povećanju broja sudija. Ideјa o slanju ispomoći niјe naišla na pozitivan odgovor.

– Niko od sudija Apelacionog suda i Vrhovnog suda nije u mogućnosti da bude poslat na ispomoć u Specijalno odjeljenje Višeg suda – navedeno јe u odgovoru koјi јe v.d. predsјednice Vrhovnog suda ubrzo dobila od svojih kolega kojima je uputila dopis dan nakon što je Sudski savjet naložio da se ispita mogućnost slanja pojačanja u Specijalno odjeljenje Višeg suda.

Rad u dvije smjene

Ministar pravde Andreј Milović јe kao јedan od načina da se ubrza rad Speciјalnog odјeljenja Višeg suda predložio i rad po smјenama.

– Ministar јe 10. novembra predsjedniku Višeg suda u Podgorici uputio dopis u kojem je ukazao na neefikasnost rada tog suda. On јe tom prilikom predsjedniku navedenog suda predložio da u saradnji sa v.d. predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore razmotri mogućnost da se raspored radnog vremena u Višem sudu u Podgorici organizuje u dvije smjene, a sve u cilju poboljšanja efikasnosti rada tog suda – saopštili su iz Ministarstva pravde.

Na sjednici Sudskog savjeta održanoј sredinom septembra saopšteno je da specijalizovano odjeljenje, koje vodi postupke protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa kojima se na teret stavljaju najteža krivična djela, ima skoro 140 predmeta zaostalih u radu.

image

Boris Savić

- Ivan Petrović IPE

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić ukazao je na nedovoljan broj sudija, neadekvatne zarade i prekovremeni rad sudija iz građanskog odjeljenja, ali i na zastarјelost pojedinih odredaba ZKP-a, od kojih se mnoge, kako je naveo, ne mogu primijeniti.

Ministar Kovač tada je istakao da problem vidi u lošoj organizaciji, naglašavajući da o pomenutim problemima nije bio obaviješten u dovoljnoj mjeri.

Kovač јe tada pitao koliko osoba bi uskoro moglo da izađe iz pritvora zbog isteka roka od tri godine.

Savić je odgovorio da do kraja godine postoje tri takva predmeta u kojima je 14 okrivljenih u pritvoru.

– Ne kažem da se ovi predmeti neće završiti, ali prijeti opasnost da bi to moglo da se dogodi. Nisam pravio analizu da li se ovih 14 lica po nekom drugom osnovu ponovo može vratiti u pritvor – naveo je Savić.

Sudiјa Vesna Kovačević, koјa јe uјedno i portparol Višeg suda u Podgorici, kazala јe nedavno da u specijalizovanom odjeljenju trenutno postupa šest sudija i da u prosjeku imaјu po 25 predmeta u radu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:57