Mitropolit posjetio Kneževića / aplusme.m
17/05/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije posjetio Kneževića i poklonio mu Bibliju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije posjetio je u subotu, 11. maja, Duška Kneževića, predsjednika Atlas grupe i Univerziteta Mediteran, u Istražnom zatvoru u Spužu.

Knežević se u pritvorskoj jedinici nalazi od 30. aprila, kada mu je određeno zadržavanje nakon što je tog dana izručen Crnoj Gori od strane Velike Britanije.

Ova posjeta je uslijedila poslije pisma koje je Knežević uputio načelniku Istražnog zatvora Vladimiru Šćepanoviću u kome je iznio niz zahtjeva u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, među kojima je bio i zahtjev za posjetom mitropolita Joanikija.

Mitropolit Joanikije je prilikom ove posjete Dušku Kneževiću poklonio Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, Bibliju, sa divnom posvetom:

„Gospodinu Dušku Kneževiću

S Božjim blagoslovom, Mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije,

Velje brdo, 11. maj 2024. god.“

Prijateljstvo Mitropolita Joanikija i Duška Kneževića traje dugo vremena. Srdačan je bio njihov susret u Londonu, početkom februara ove godine, u kojem je Mitropolit crnogorsko-primorski Jonikije boravio na poziv Fondacije “Njegoš“ i svojim prisustvom uveličao i dobrotvorni Svetosavski bal.

Mitropolit Joanikije je svoju posjetu Londonu obilježio služeći Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Sv. Save, kao i zapaženim predavanjem “Slovo o Njegošu”, što je bila izuzetna radost našim ljudima u Velikij Britaniji koji su se okupili u velikom broju da pozdrave visokog gosta iz Crne Gore i saslušaju mudre riječi Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog.

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran Duško Knežević veliki je donator i ktitor Srpske pravoslavne crkve. Atlas banka je bila veliki donator izgradnje Hrama Svetog Save, za šta je Knežević dobio Veliku povelju „za ktitora-zadužbinara Spomen hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu“ od patrijarha Pavla, 27. januara 2003. godine.

Atlas grupa je finansirala izgradnju spomenika srpskom patrijarhu Pavlu na platou ispred Crkve Svetog Marka u Tašmajdanskom parku. Autor spomenika je vajar Zoran Maleš.

Knežević je pomagao izgradnju Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, a Mitropoliji crnogorsko-primorskoj donirao je, u avgustu 2018. godine, umjetničku sliku „1 maj 1985. ili Raspeće Đorđa Martinovića“, rad jednog od najznačajnijih srpskih slikara Miće Popovića, za šta je dobio zahvalnicu Mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 18:23