Ines Mrdović / - LAZAR RUžIć
14/05/2024 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mrdović: Predaćemo Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Aca Đukanovića zbog “Limenke”

Direktorica te NVO Ines Mrdović najavila je da će Tužilaštvu predati krivičnu prijavu protiv biznismena Aca Đukanovića za slučaj “Limenka”.

Prodaja dijela vlasništva biznismena Aca Đukanovića u firmi „Invest Nova“ prikazana je u iznosu od 23 miliona eura, samo godinu prije nego što će njegova „Prva banka“ biti pomognuta novcem građana sa 44 miliona eura radi njenog spašavanja od propasti, pokazuju najnoviji podaci Akcije za socijalnu pravdu. Ove dobro poznate afere mogu se dovesti u vezu sa poslovima Aca Đukanovića i kompanijama registrovanim na offshore destinacijama.

Prema novim informacijama do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu, offshore kompanija kupuje udio u društvu Aca Đukanovića, 10 dana prije zvaničnog osnivanja kompanije “Invest Nova”.

- Očigledno se radilo o dogovoru da se formira kompanija, a da ubrzo nakon njenog formiranja polovina vlasništva u “Invest Nova” bude prenijeta na inostranu kompaniju. U ugovor o prenosu udjela sa tom firmom koja je registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, jednoj od najpoznatijih offshore zona, pominje se kupoprodajna cijena od 23 miliona eura - kaže Mrdović za Adria televiziju.

Poslovi Aca Đukanovića: "Sumnjiva ofšor šema donijela milionsku zaradu"

Pojašnjava da Đukanovićeva firma kao kapital posjeduje parcele u Baru i Herceg Novom, te garantuje kupcu, koji je sakriven na offshore destinaciji, da će u Herceg Novom biti usvojen detaljan prostorni plan, kojim će se obezbijediti izgradnja gradnja stambeno – poslovnog objekta bruto građevinske površine 35.000 kvadrata.

- Dakle, on to garantuje. Kako on zna da će biti donijet planski dokument kojim će baš to biti garantovano, osim ukoliko on sebe ne doživljava dovoljno moćnim…? Štaviše, on garantuje budućem prodavcu da će se zaključiti i ugovori sa javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom, do kompletiranja urbanističkih parcela, ukoliko se javi potreba te vrste -dodaje Mrdović.

ASP: Vrhovni sud priznao uništavanje dokumenata, reagovanjem pokušavaju sakriti odgovornost

Ove garancije bile su svojevrsni zalog za kupoprodajni iznos od 23 miliona eura. Mrdović dodaje da se sve ovo dešava godinu prije nego što će država pomoći Đukanovićevu Prvu banku kroz državni kredit od 44 miliona eura.

- Prema finansijskim izvještajima Prve banke, on je u svojoj banci na kraju te godine imao oko 20 miliona eura depozita… Zašto Aco Đukanović svojim parama nije spašavao svoju banku, nego su to morali da čine građani Crne Gore? Ovo je posebno bitno jer je ovaj državni kredit predstavljao uvod u prvo grcanje javnih finansija ove zemlje - naglašava ona.

Kako ističe Mrdović, upravo je polovina vlasništva u firmi “Invest Nova” bila jedan od dokaza crnogorskim sudovima da Đukanović ima finansijsku mogućnost da realizuje investiciju gradnje građevinskog objekta na lokaciji Centra bezbjednosti u Podgorici, u poznatom slučaju “Limenka”, na bazi kojeg mu je iz državne kase isplaćeno preko deset miliona eura zbog izgubljene dobiti, kamata i povezanih troškova u tom predmetu.

- Taj kapital u tom trenutku su bile dvije parcele u Baru, gdje je imao pravo svojine, i nekoliko parcela u centru Herceg Novog, u kojima Aco Đukanović nije imao pravo svojine, već pravo korišćenja. Znači radilo se o nenovčanom kapitalu - napominje Mrdović.

U svijetlu novih dokaza, Akcija za socijalnu pravdu priprema novu krivičnu prijavu, u nadi da će Više državno tužilaštvo ponovo otvoriti ovaj predmet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jun 2024 00:34