Predstavljanje nove Komunikaciona strategija sudstva / - MIRKO_KUZMAN
15/04/2024 u 14:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nova Komunikaciona strategija sudstva sa Akcionim planom danas predstavljena pravničkoj zajednici

Komunikaciona strategija za sudove i Sudski savjet 2024. – 2026. i Akcioni plan za ovu godinu, predstavljeni su predsjednicima/predsjednicama svih sudova u Crnoj Gori, sudijama portparolima i članovima i članicama Sudskog savjeta.

Strategijom su definisani načini komunikacije sa javnošću i medijima, koji će biti osnova za profesionalniju i transparentniju komunikaciji između sudova i javnosti i doprinijeti većoj odgovornosti pravosudnog sistema u Crnoj Gori, saopšteno je iz Vrhovnog suda Crne Gore.

Komunikaciona strategija sa Akcionim planom je izrađena uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.“

Predsjednik Sudskog savjeta, prof. dr Radoje Korać naglasio je da je u modernim i demokratskim društvima povjerenje u pravosuđe presudno za legitimitet vlasti u cjelini, jer je pravosuđe glavna institucija pred kojom se testira povjerenje u pravni sistem.

- Transparentnost i odgovornost su glavne komponente osiguranja povjerenja u pravosuđe. Sudski savjet ima posebnu ulogu u jačanju transparentnosti pravosuđa. Kako članovi Savjeta, tako i svi ostali nosioci sudijske funkcije treba da uzmu aktivno učešće u informisanju i edukovanju javnosti, kako bi se, u konačnom, vratilo i ponovo izgradilo povjerenje građana u pravosudne institucije, istakao je Korać.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, dr Vesna Vučković, naglasila je da javnost mora biti u mogućnosti da pristupi tačnim, provjerenim i ažurnim informacijama o radu i funkcionisanju pravosuđa.

- Ali, mora se voditi računa o zaštiti garantovanih prava građana i građanki i pronaći vrlo suptilan balans između interesa javnosti da zna i prava pojedinaca, ocijenila je Vučković.

GA: Izvještaj Sudskog savjeta indikator je ozbiljnih problema u pravosuđu

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Lejla Dervišagić, naglasila je da je poseban značaj Strategije u tome što ona predstavlja jedinstveni dokument za sudove i Sudski savjet, kojim će se unaprijediti komunikacija unutar pravosudnog sistema, ali i komunikacija između sudova, Sudskog savjeta i javnosti.

- Primjena Komunikacijske strategije će biti korisna i za medije, zahvaljujući poboljšanom i proaktivnom pristupu pravosudnih institucija medijima, navela je Dervišagić.

Strategija je sačinjena nakon detaljne analize četvorogodišnjih rezultata i izazova u primjeni prethodnih dokumenata -  Komunikacionog protokola sudstva i Strategije za odnose sa javnošću Sudskog savjeta.

- Uradili smo veoma ambiciozan Akcioni plan za ovu godinu koji sadrži aktivnosti koje su sudovi i prethodnih godina praktikovali, poput obuka sudija o komunikaciji sa medijima, sastanaka sa novinarima i predstavnicima nevladinog sektora, ali su dodati i novi projekti koji su od strateškog interesa za sudstvo. Neki od njih su izrada smjernica za komuniciranje u kriznim situacijama, radionice sa novinarima, kao i projekat izrade novog web sajta za sudove i Sudski savjet, kazala je sutkinja Vrhovnog suda i glavna sutkinja portparolka Vesna Jočić.

Član Sudskog savjeta, sudija Rade Ćetković, naglasio je da je opšti cilj usvojene Strategije povećanje povjerenja javnosti u rad sudova i Sudskog savjeta, kroz osnaživanje transparentnosti rada sudstva.

- Ovaj cilj moguće je ostvariti kroz proaktivan odnos prema svim javnostima, kao i nastavkom razvoja otvorenih odnosa sa medijima i kontinuiranim informisanjem i edukacijom javnosti o radu sudova, te kroz jačanje internih komunikacionih kapaciteta u pravosuđu, zaključio je Ćetković.

Komunikacionu strategiju i Akcioni plan predstavio je lokalni konsultant Savjeta Evrope, Miodrag Strugar.              

Podsjetimo, početkom 2020. godine osnovana je Služba za odnose sa javnošću pri Vrhovnom sudu koja koordinira rad svih sudova, odnosno 25 sudija portparola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 09:03