/ foto: srđa boljević
28/11/2023 u 18:32 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka o izručenju Do Kvona kada sud dostavi sve spise

Odluka ministra zavisi od temeljne analize dostupnih informacija i poštovanja međunarodnih pravnih procedura, kazali su "Danu" iz ministarstva

Odluku da li će kralj kriptovaluta Hjong Do Kvon biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama ili Južnoj Koreji ministar pravde Andrej Milović će donijeti nakon što mu budu dostavljeni svi spisi iz predmeta. Kako je "Danu" saopšteno iz ministarstva, odluku će donijeti nakon analize kompletnih spisa.

– Ministar pravde će odluku o izručenju Hjong Do Kvona, kojeg potražuju Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja, donijeti kada Ministarstvo pravde dobije kompletnu dokumentaciju i spise predmeta koji se odnose na ovaj slučaj. Odluka ministra zavisi od temeljne analize dostupnih informacija i poštovanja međunarodnih pravnih procedura. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci, u skladu sa transparentnošću i odgovornošću Ministarstva pravde – kazali su "Danu" iz tog ministarstva.

Krajem prošle nedjelje Viši sud u Podgorici utvrdio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona po zamolnicama Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Portal "Dan" tada je objavio nezvanična saznanja da će kralj kriptovaluta biti izručen američkim vlastima.

Osnovni sud u Podgorici osudio je Do Kvona na četiri mjeseca zatvora za falsifikovanje isprave, a iz Višeg suda su pojasnili da će se eventualno izručenje realizovati nakon što odsluži tu kaznu.

Optužen za prevare i zavjere

Istim rješenjem, sudije podgoričkog Višeg suda utvrdile su i da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje istog okrivljenog po molbi Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država zbog krivičnih djela zavjera radi činjenja prevare, krivičnog djela prevara u vezi sa ugovorom o prodaji robe i pomaganje i podržavanje, prevara u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, kao i pomaganje i podržavanje, elektronska prevara i pomaganje i podržavanje i zavjera radi činjenja prevare u vezi sa ugovorom o prodaji robe, kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, manipulacijom cijenama hartija od vrijednosti i prenosom međudržavnih doznaka.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru preko kriptovaluta vrijednu 40 milijardi dolara.

– Viši sud u Podgorici je dana 17.11.2023. godine donio odluku u postupku ekstradicije protiv okrivljenog K.D.H., kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Južne Koreje, okrivljenog K.D.H., po molbi Ministarstva pravde Republike Koreje od 29.3.2023. godine i dopuni molbe br. KSM/23/141 od 6.9.2023. godine toj državi, a radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela povreda Zakona o finansijskim investicionim uslugama i tržištu kapitala (prevarno, nepošteno trgovanje) iz čl. 443 st. 2 (1), čl. 443 stav 1 (8) i (9), čl. 178 stav 1 i stav 2 Zakona o finansijskim investicionim uslugama i tržištu kapitala, krivičnog djela kršenje Zakona o teškom kažnjavanju određenih privrednih zločina (prevara) koji potpada pod čl. 3 st. 1 Zakona o teškom kažnjavanju određenih privrednih zločina u Republici Koreji i člana 317 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Koreje, te krivičnog djela kršenje Zakona o tržištu kapitala i finansijskim ulaganjima iz čl. 444 st. 1, člana 11, člana 444 st. 12 i čl. 119 Zakona o tržištu kapitala i finansijskim ulaganjima Republike Koreje (kršenje javne ponude) – saopštili su iz Višeg suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 10:19