/ - FOTO: SRđAN BOLJEVIć, DAN
16/04/2024 u 01:28 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka o pritvoru biće poznata do sjutra: Katnić tražio izuzeće tužioca

Odluka o pritvoru za bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg funkcionera Uprave policije Zorana Lazovića biće poznata do sjutra ujutru.

Katnić je, prema saznanjima portala Dan, zatražio izuzeće tužioca Miloša Šoškića.

Kako saznaje portal Dan, Katnić je svoju odbranu iznosio više sati i detaljno opovrgao navode SDT-a.

I večeras,kao i sinoć, Katnić je odbio da angažuje advokata i sam se branio. Formalno je bio prisutan advokat po službenoj dužnosti.

Podsjećamo, podgorički Viši sud odbio je večeras zahtjev advokata koji zastupaju Zorana Lazovića o izuzeću istražnog sudije Goran Šćepanovića.

Kao što je portal Dan i objavio, advokati Zorana Lazovića, Zoran Piperović i Stefan Jovanović, zatražili su izuzeće sudije za istragu Goran Šćepanovića.

Razlog za to je jer je isti odbio njihovu žalbu koju su dali sinoć da odluku o tužilačkom zadržavanju.

(VIDEO) Advokati: Lazović u martu uputio pismo Novoviću da zna da mu se sprema "spektakularno hapšenje"

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši funkcioner Uprave policije Zoran Lazović privedeni su oko 18.30 časova  kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda. 

Podsjećamo, oni su sinoć saslušani kod specijalnog državnog tužioca koji im je odredio tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Lazović je sinoć pred SDT negirao navode tužilaštva i nije odgovarao na pitanja tužioca. Njemu se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaj

Katnić je sinoć odbio da angažuje branioca, pa je advokat po službenoj dužnosti samo dobio rešenje o zadržavanju. On nije prisustvovao saslušanju Katnića. Katniću se na teret stavlja članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotreba službenog položaja.

Kako je portal Dan sinoć i pisao, SDT u sklopu ove istrage navodi i kao sporno odluku o ukidanju zabrane ulaska Veljku Belivuku i marku Miljkoviću, saradnicima kavačkog klana.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, kako je advokat Zoran Piperović sinoć odgovorio na pitanje novinara, bi u ovom predmetu trebalo prema navodima tužilaštva da bude jedan od članova kriminalne organizacije.

Podsjećamo, Zoran Lazovć je, zajedno sa bivšim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem uhapšen u  akciji po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem.

- Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode M.K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z.L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije,zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja - saopštio je ranije danas Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol SDT-a.

I iz Uprave policije oglasili su se povodom ove skcije.

- Uprava policije je jutros, po nalogu i u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, lišila slobode M.K. i Z.L. koji se sumnjiče da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.Naime, predmet radnog naziva "Alfa" je rezultat višemjesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije Specijalnog državnog tužilaštva sa nekoliko organizacionih jedinica Uprave policije, a posebno Specijalnim policijskim odjeljenjem - naveli su iz UP 

Dodaju da je realizacija pomenutog predmeta nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:18