/ FOTO: Ž.B., Dan
01/03/2024 u 17:19 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optuženima žao zbog dvostrukog ubistva na Veruši: Tvrde da nisu krivi i da nisu imali kriptovani telefon

Organizovanjem likvidacije, prema navodima SDT-a, u ovom slučaju rukovodio je Zekić

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održano suđenje za ubistva Nemanje Prelevića (28) i Danila Pekovića (20) koje se dogodilo17. oktobra 2020. na veruši. Ovom optužnicom obuhvaćen je i Marko Zekić i još osam osoba.

Pored ovog dvostrukog ubistva,postupak koji vodi sudija Vesna Kovačević obuhvata i suđenje Miomiru Đukiću i Marku Zekiću za pokušaj ubistva 18. 11. 2021., braće Kenana i Ismeta Suljkovića u blizini  bolnice u Beranama. Sud je dono rješenje da se obje optužnice spoje.

Optuženi su negirali navode optužnice da su odgovorni za ubistva Prelevića i Pekovića. Oni su naglasili i da  nisu imali kriptovane telefone.

Zekića terete da je mjesecima pripremao dvostruko ubistvo na Veruši

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osmočlane kriminalne organizacije okrivljenog Marka Zekića, koji se nalazi u bjekstvu. Osim Zekića, optuženi su i Miomir Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihailović, Nenad Milačić, Goran Milašinović, Branislav Ivanović i Dragan Tarić. Zekiću, Ivanoviću i Tariću, koji se nalaze u bjekstvu, sudi se u odsustvu, po odluci suda.

- Razumijem optužnicu. Ne priznajem krivicu. Ukratko ću u par rečenica dati obranu. Neću odgovarati na pitanja bilo koga, ni suda, tužioca i advokata. Što se tiče ubistva na Veruši, nikoga od tih momaka nijesam poznavao. Žao mi je te momke. Nisam posjedovao kriptovani telefon, kako to tvrdi Europol -  izjavio je Miomir Đukić.

 Dragan Biletić je sudu kazao da ne želi da iznese odbranu. Zatim je sudija pročitala njegovu izjavu datu kod  SDT-a od 24. decembra 2021.

- Ja nijesam kriv. U šoku sam za ovo što mi se stavlja na teret. Preležao sam koronu i imao dvije saobraćajne nezgode, tako da mi se zdravlje pogoršalo - naveo je on.

Optuženi Vasilije Đukić je izjavio da nije kriv i da nema nikakve veze sa ovim što mu se stavlja na teret.

Takođe i optuženi Mirčeta Mihailović je izjavio da nije kriv.

- Živim 40 godina bez krivične prijave i evo za šta sam optužen - naglasio je on.

Zatim se pred sudom izjasnio optuženi Nenad Milačić. I on je rekao i da nije kriv.

- Želim da kažem da nisam pripadnik kriminalne organizacije. Nikad ove momke, sada pokojne, nisam vidio. Žao mi je te momke. Nisam koristio kriptovani telefon, nisam ga ikad vidio. Otac sam dvoje djece i moja porodica trpi ovu nepravdu koja je meni nanesena - istakao je on.

Okrivljeni Goran Milašinović rekao je da ne priznaje krivicu.

- Ne znam na osnovu čega da se izjasnim. Nemam nikakva saznanja o svemu ovome. Nisam član nikakve kriminalne organizacije. - kazao je on sudu. 

Okrivljeni Zlatko Drašković je takođe kazao da ne priznaje krivicu.

Prema navodima istrage SDT-a  Marko Zekić, Đukić i Mihailović su 17. oktobra 2020. godine u mjestu Uvač, sa umišljajem i po prethodnom dogovoru zajedno ubili Prelevića i Pekovića.

- Teško ubistvo dvojice Podgoričana umišljajno stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka pomogli su Milašinović, Biletić, Ivanović i Miličić. Zadatak dijela grupe bio je da prate kretanje Prelevića i Pekovića kako bi odredili najpovoljnije mjesto i vrijeme za njihovu likvidaciju - dio je navoda tužilaštva.

Optužnicom je predstavljeno da nakon što su doznali da će mete 17. oktobra biti u kući Prelevića u mjestu Uvač, tu su informaciju saopštili Zekiću, Đukiću i Mirčeti Mihailoviću koji su se uputili ka Veruši.

Mirčeta Mihailović je predao automatsku pušku i pištolj Zekiću i Đukiću koji su nakon kraće rasprave na vratima vikendice ubili Prelevića ispalivši u njega više projektila u glavu i gornji dio tijela. Nakon što su ubili Prelevića, ušli su u vikendicu i ubili Pekovića.Transkripti Sky aplikacije koju su koristili pripadnici ove kriminalne organizacije otkrili su da je ubistvo Prelevića i Pekovića planirano nekoliko mjeseci ranije - stav je SDT-a.

Organizovanjem likvidacije, prema navodima SDT-a,  u ovom slučaju rukovodio je Zekić.

- Sky komunikacije su otkrile i da je Milašinović imao konekciju u policiji preko koje je grupi otkrivao saznanja istražitelja vezano za istragu ubistva Prelevića i Pekovića i pronađenih tragova. Nakon ubistva Prelevića i Pekovića, Zekić preko kriptovane Sky aplikacije grupi saopštava plan o reketiranju jedne osobe iz Berana od koje je planirao da uzme 100.000 eura kako bi pokrio troškove likvidacije dvojice Podgoričana na Veruši - sumnja SDT.

Istraga dalje navodi da se Beranac Marko Zekić fizički se sukobio sa Nemanjom Prelevićem u jednom podgoričkom lokalu, nakon čega je donio odluku da ga ubije, pa je o tome obavijestio ostale članove kriminalne organizacije koju je osnovao, navodi se između ostalog u optužnici.

U obrazloženju optužnice piše da je o sukobu koji je imao u lokalu, Zekić je, prema dokazima iz Francuske, putem Skaj aplikacije obavijestio ostale optužene i saopštio im da je donio odluku da ubije Prelevića.

- Iz daljih komunikacija od 05. 08. 2020. godine, Zekić saopštava da je donio odluku da liši života Prelević Nemanju upravo zbog tuče koju je imao sa njim i sa Bajčeta Vladimirom i Banović Marinkom u ugostiteljskom objektu. U tim porukama Zekić navodi da je sa sobom imao pištolj koji je ostavio i istovremeno se raspituje kod drugih okrivljenih gdje živi Prelević, koje vozilo vozi, te mjesto gdje mu se nalazi kuća, odnosno kakva je ulica u kojoj se nalazu kuća oštećenog- piše u obrazloženju optužnice.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 10:33