Tunel ispod zgrade Višeg suda / Foto: gov.me
13/02/2024 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popis nije završen ni pet mjeseci od otkrivanja „Tunela“

Bez obzira na više urgencija institucije i najavama da će izvještaj biti dostavljen do kraja januara, to se nije desilo

Spisak stvari koje su nestale iz depoa Višeg suda, ni pet mjeseci od otkrivanja prokopanog tunela, još nije dostavljen podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). RTCG Portal saznaje da će o ovom slučaju biti obaviješten vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

Bez obzira na više urgencija institucije i najavama da će izvještaj biti dostavljen do kraja januara, to se nije desilo.

Tunel koji povezuje depo Suda i stambenu zgradu otkriven je početkom septembra. Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva mjeseca prije nego što je tunel otkriven.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić je 12. septembra, na konferenciji za medije, saopštio da iz depoa Višeg suda „gotovo ništa ne nedostaje“. Mjesec dana kasnije, advokat Damir Lekić kazao je da ima informacije da su iz depoa Višeg suda nestala dva pištolja u predmetu protiv optuženih za planiranje ubistava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

U dosadašnjoj istrazi otkriveno je da su u kopanju tunela učestvovali državljani Srbije Vladimir Erić, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30).

Osumnjičeni za umiješanost u obijanje depoa podgoričkog Višeg suda Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj pušteni su na slobodu 13. januara ove godine. Odlukom Vrhovnog suda Crne Gore odbijen predlog tužilaštva da im se za slučaj „Tunel“ produži pritvor.

Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je u oktobru od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske izručenje Erića (32), koji je uhapšen u Švedskoj i određen mu je ekstradicioni pritvor.

Kako je ranije saopšteno, molba za izručenje je poslata i redovnim putem i preko NCB Interpola Podgorica.

Nalogodavci, finansijeri, ali i motivi za kopanje tunela, još nijesu poznati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:54