provodjenje do kvona u osnovni sud / - SRDJAN BOLJEVIC
08/02/2024 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predmet izručenja Do Kvona vraćen na ponovno odlučivanje

Prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu 29 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju, navode iz Apelacionog suda

Apelacioni sud Crne Gore je nakon juče održane sjednice vijeća donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Do Kvona i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. U rješenju Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Južne Koreje Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

- Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu 29 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Do Kvon, koga američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhapšen je prošle godine, zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, prilikom pokušaja da napusti Crnu Goru, koristeći lažne pasoše. Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne.

Hond Čand Jun je prije nekoliko dana izručen Južnoj Koreji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:28