- / (FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE)
22/05/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predstavnici SEC-a upoznali ministra Milovića sa detaljima istrage o Do Kvonu

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović i generalni direktor Direktorata za kapitalne, međunarodne i projekte iz fondova EU Dragutin Đeković, susreli su se sa predstavnicima američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC).

Jedna od tema sastanka bila je i istraga koju je SEC sproveo u slučaju Do Kvona. Ministar Milović je informisan o rezultatima te istrage, kao i o toku sudskog procesa koji se protiv Do Kvona vodi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Delegaciju SEC-a činili su Gurbir Greval, Direktor Odsjeka za Istrage, Dejvid Hirš, Šef Jedinice za Kripto Imovinu i Sajber (CACU), Horhe Tenriero, Zamjenik Šefa CACU, Metju Greiner, Pomoćnik Direktora Kancelarije za Međunarodne Poslove (OIA), i Marli Miler, Viši Specijalni Savjetnik (OIA).

SEC, kao federalna komisija za hartije od vrijednosti, bavi se zaštitom investitora na berzama, uključujući kripto tržišta, sprovodi istrage, pruža zaštitu investitorima, zastupa ih pred sudovima, nadgleda ukupnu trgovinu na svim berzama u SAD, te nadzire rad 24 državne agencije za trgovinu hartijama od vrijednosti.

Milović odlučuje o izručenju Do Kvona: I Južna Koreja i SAD ispunili uslove

Tokom sastanka, ministru Miloviću je predstavljen detaljan princip rada SEC-a, sa posebnim akcentom na principe praćenja i zaštite investitora koji učestvuju u berzanskim poslovima i trgovinom kripto valutama. Objašnjeno je kako pravni sistem funkcioniše u vezi sa ovim djelatnostima, koji su pravni ljekovi dostupni investitorima, te koje se akcije preduzimaju u različitim slučajevima.

Ministar Milović je izrazio zahvalnost predstavnicima SEC-a na detaljnom izlaganju i korisnim informacijama, te naglasio važnost međunarodne saradnje u oblasti zaštite investitora i borbe protiv prevara na finansijskim tržištima.

Predstavnici SEC i delegacija Ministarstva pravde Crne Gore zaključili su da ovaj sastanak predstavlja značajan korak ka jačanju odnosa između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti pravosuđa i zaštite investitora, te da u budućnosti na obostranu korist veze dvije institucije trebaju biti snažnije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 15:44