Ubistvo Šejle Bakije / - FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ, DAN
15/04/2024 u 10:52 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Prvostepena presuda za ubistvo Šejle: Đokaj osuđen na 40 godina dugotrajnog zatvora

Ilir Đokaj danas je u Višem sudu u Podgorici osuđen na 40 godina dugotrajnog zatvora, zbog ubistva iz niskih pobuda nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), 30. septembra 2021. godine u Tuzima.

Prvostepenu presudu je donijelo vijeće sudije Veljka Radovanovića. Nije bilo olakšavajućih okolnosti, a kao otežavajuću okolnost sud je cijenio raniju osuđivanost.

Nakon izricanja presude branilac optuženog Đokaja, advokat Srđan Lješković kazao je sudovi donose olako presude od 40 godina zatvora.

- Nijedan dokaz odbrane u ovom postupku nije izveden. A onda da vas vratim na početak ovoga suđenja - na gospođu Popu, na Zdravka Krivokevića, Dritana Abazovića, na predsjednika opštine Tuzi, na sve nevladine organizacije u Crnoj Gori, koji su izvršili pritisak na sud. Smatram da je ova presuda donesena u jednom vidu putem pritiska. Naravno da ćemo izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijan. Smatram da dokaze koje smo pdložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila drugačija, naveo je Lješković.

Punomoćnik oštećene porodice Bakija, advokatica Tijana Živković kazala je da je kao punomoćnik zadovoljna ovakvom kaznom, odnosno da je kazna adekvatna.

- Sud nije pronašao olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog. Sud je prihvatio i pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis izvršenja krivičnih djela, navela je Živković.

U završnim riječima Đokaj je kazao da kakva god da bude presuda, neće biti veća od one kazne koju je sebi presudio.

- Šejla će nastaviti da živi kroz moje slike i uspomene. Kad bih mogao da vratim vrijeme sve bi bilo drugačije, ja bih bio na njenom mjestu a ona bi bila živa. Samo Bog zna istinu o ovome, naveo je Đokaj tokom iznošenja završnih riječi.

Tužilaštvo je na ročištu za iznošenej završnih riječi predložilo jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora za Đokaja, za krivična djela teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

Tužilaštvo predlaže 40 godina za ubistvo Šejle; Đokaj: Kazna ne može biti veća od one koju sam sebi presudio

Navodi optužnice

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra 2021. godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

– On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt – navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

– Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta – navodi su istrage.

Lješković je u završnim riječima naveo da u konkretnom slučaju nije riječ o ubistvu iz niskih pobuda “već se može govoriti o nekom drugom krivičnom djelu ubistvu na mah ili ubistvu iz nehata”.

- Kritičnom prilikom kod mog branjenika nije postojao umišljaj a pogotovo ne stoji teza tužilaštva da je djelo učinio iz niskih pobuda, jer nije prijetio nikome od porodice, nije vitlao pištoljem, nije na silu želio da odvede Šejlu sa sobom, nikome nije ružnu riječ rekao niti glas povisio, a nije ni patološki ljubomoran, kako reče psihijatar, istakao je Lješković.

Majka Ilira Đokaja: Šejla i on su raskinuli jer su različite vjere

Odbijen predlog za rekonstrukciju slučaja ubistva Bakije: Završne riječi 1. aprila

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:57