/ napad u mjestu Bajice - foto: Žana Bojanić
26/11/2023 u 20:35 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rizik od nastavka sukoba klanova sve veći: U spirali nasilja niko ne dobija

Izlaskom iz zatvora pojednih kriminalaca stvaraju se osnovni preduslovi za nastavak obračuna, navodi Veleimir Rakočević, professor, kriminolog i stručnjak za bezbjednost

Istraga povodom napada koji se  20.novembra dogodio u mjestu Bajice, Cetinje, kada je na vozilo u kojem su bili Nikola Drecun i Igor Mašanović ispaljen projektil i dalje je u toku. Više držabno tužilaštvo ovaj slučaj vodi kao teško ubistvo u pokušaju. Vrsta naoružanja kojim je izvršen napad karakteristična je za vojne formacije i jake je razorne moći.

Drecun i Mašanović su nedavno napustili spuški zatvor. Nedugo nakon toga, u noćnim satima, izvršen je pomenuti napad. Policija je tada saopštila da oni nisu povrijeđeni, a vozilo u kojem su se nalazili je bilo blindirano. Oni su u evidenciji policije označeni kao bezbjednosno interesantna lica.

ISTIČE ROK - Pripadnici klanova tri i po godine bez presuda: Sudstvo opterećeno, zatvorske sobe popunjene

O tome dali ovaj događaj može predstavljati nastavak sukoba klanova i da li se radi o motivima bezobzirne osvete u ovom slučaju, za portal Dan govori Velimir Rakočević professor, kriminolog i stručnjak za bezbjednost.

- Sukob između dvije suprotstavljene kriminalne organizacije traje u kontinuitetu gotovo deceniju sa manjim ili većim intenzitetom. Jedan broj pripadnika klanova je smrtno stradao u obračunima, neki su u zatvorima kod nas i u inostranstvu. Što nikako ne znači da je rat prestao. Upražnjena mjesta brzo popunjavaju novi članovi i nastavljaju kriminalne aktivnosti. Nikako da shvate da u ovoj spirali nasilja svi gube, da su realno posmatrano svi poraženi i da se gubici ljudskih pretežno mladih života ne mogu kupiti novcem - navodi u odgovoru za portal Dan Velimir Rakočević.

Tužilaštvo za portal Dan: Napad na Drecuna i Mašanovića je teško ubistvo u pokušaju, izdati nalozi za pretrese

Rakočević pojašnjava da imajući u vidu način izvršenja, a naročito sredsvo koje je korišćeno za izvršenje djela, motiv je očigledno bezobzirna osveta iz ugla naručilaca i organizatora napada.

- A  kada se radi o neposrednim izvršiocima onda je bez sumnje motiv koristoljublje budući da se egzekucije ove vrste vrše isključivo radi sticanja protivpravne imovinske koristi- naglašava Rakočević.

Povodom toga što će se od novembra do februara veči broj pipadnika klanova nači izvan zatvora, Rakočević smatra da je to veliki bezbjednosni rizik.

Na nišanu ubica bilo 60 meta

Rat crnogorskih klanova počeo je 2014. godine,  kada je u Valensiji nestao tovar od 300 kilograma kokaina. Od tada je ubijeno više od 60 pripadnika kavačkog i škaljarskog klana i njihovih saradnika.

Likvidacije nisu izvršene samo na teritoriji Crne Gore. Ovaj surovi rat mafije prelio se i na susjedne zemlje, ali i nan eke evropske gradove. Ubistva su vršena na različite načine, osumnjičeni su koristili pištolje, eksplozive, automatsko oružje….

Neka od ovih ubistava izvršena su i u zatvoru. Bilo je i onih koju su bili meta a koji su preživjeli napade i koji su zadobili teške povrede. 

Za oduzimanje nečijeg života na ovakav način, u okviru sukoba kavačkog i škaljarskog klana, prema navodima istraga plaćano je i do million eura.

U ratu klanova bilo je slučajnih žrtava i onih koji su života lišeni iz bezobzirne osvete.

Podsjećamo, portal Dan je izvještavao povodom ukidanja pritora za veći broj osoba kojima po zakonu ističe tri godine pritvora u kojem se nalaze, a za koje vrijeme nisu dobili presude.

- Shodno članu 179 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku od podizanja optužnice do donošenje prvostepene predude pritvor može trajati najduže tri godine. Treba istaći da pritvor u istrazi može trajati najduže šest mjeseci. U svim ovim slučajevima ukoliko se ne podigne optužnice ili ne donese prvostepena presuda u rokovima predviđenim zakonom lica koja se nalaze u pritvoru moraju se po sili zakona pustiti na slobodu. To predstavlja veliki bezbjednosni problem u smislu nastavka rata klanova svim raspoloživim sredstvima- pojašnjava Rakočević.

Ističe da je zadatak sektora bezbjednosti da ova bezbjednosno interesantna lica operativno i obavještajno tretira u smislu stvaranja uslova za proaktivno djelovanje i sprječavanje direktnih sukoba. 

(FOTO) Plaćene ubice ne strahuju ni od kamera: Likvidacije nastavljene po starom "receptu"

- S druge strane, zadatak pravosudnih organa je da povećaju efikasnost u radu i poboljšaju kadrovsku strukturu, da se ne dešavaju sve češći slučajevi da zbog neaužurnosti dolazi do izlaska velikog broja lica iz zatvora što je samo po sebi  veliki rizik i bezbejdnosni izazov- kazao je on.

Prema riječima Rakočevića, Likvidacija visokopozicioniranog pripadnika suprotstavljenog klana kreće se i do million eura.

- Dok su likvidacije pripadnika koji su niže u kriminalnom lancu znatno “jeftinije” i iznose u prosjeku od 50-300 hiljada eura- navodi Rakočević.

On smatra da imajući dosadašnje trendove stanja i kretanja kriminaliteta u ovoj oblasti teško je dati neku optimističnu prognozu.

- Izlaskom iz zatvora pojednih kriminalaca stvaraju se osnovni preduslovi za nastavak obračuna. Pitanje je samo koliko bezbejdnosni sistem ima kapaciteta da vrlo izvjesne obračune osujeti- zaključuje Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 07:25