Damjan Roganović / - Kurir, privatna arhiva
21/05/2024 u 17:52 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Roganoviću 11 godina robiјe zbog šverca kokaina

Damjan Roganović, koјi јe označen kao pripadnik "kavačkog klana", nepravosnažno je osuđen u Belgiji na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 evra zbog šverca kokaina.

Presudom je odlučeno i da mu se oduzme imovina u vriјednosti od pola miliona eura. Radi se o bliskom rođaku porodice pokoјnog Nika Roganovića iz Herceg Novog i navodno visokopozicioniranog pripadnika "kavačkog klana" Vladimira Roganovića, koji je ubijen u Beču, kao i Duška Roganovića, koјi јe u eksploziji bombe zadobio teške povrede. Osim Damјana Roganovića, još 11 pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i Jelena Vukašinović, dobilo je zatvorske kazne u rasponu od dviјe i po do osam godina. Osuđena Jelena Vukašinović јe sestra Vuka Vukašinovića, koji je takođe bio uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji u Beogradu.

U novembru prošle godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, zajedno sa drugim nadležnim državnim organima, sprovelo je akciju u kojoj je zapliјenjeno ukupno 115 kilograma kokaina vriјednog 11 miliona eura.

– Pripadnici organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine narkotika u holandsku luku Roterdam, a odatle transport ove droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga zapliјenjeno ukupno 115 kilograma kokaina – saopšteno je tada iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, piše "Kurir".

Saslušana majka ubijenog Novljanina: Policiјa znala da su Roganovići na meti ubica

Istragom je, kako se navodi, obuhvaćen i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je optužen i kao pripadnik takozvanog "vračarskog klana" i za njim je raspisana poternica, kao i Damјan Roganović.

Međunarodna istraga je otkrila, kako piše "Kurir", da su osumnjičeni, kao pokriće, koristili registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča. Najpriјe su kupovali takve ploče od kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamјenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom Arlonu u koje su sakrivali pakete sa kokainom.

Zapliјenjeno 115 kilograma kokaina

Prilikom intervencije policije u Belgiji, nađene su 22 betonske ploče u kojima su bila ukupno 103 paketa sa kokainom neto mase 115 kilograma. Osima kokaina nađenog u betonskim pločama, na licu mesta nađeno je još 37 paketa s ovom drogom. Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do tamošnjeg grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

Osuđeni Damjan Roganović, kako je obјavio "Kurir", sin јe Milana Roganovića, zvanog Rogo, koji je ubijen 7. juna 1997. godine na Senjaku u Beogradu. Prema pisanju tog medija, Milan Roganović navodno јe bio pripadnik klana "Amerika", kojim je rukovodio Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 05:28