/ - DAN
30/05/2024 u 10:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SDT protiv "kavčana" vodi tri istrage za planiranje ubistva Vukotića

Povodom krivično-pravnog predmeta koji se odnosi na planiranje ubistva navodnog vođe škaljarskog klana, sada pokojnog, Jovana Vukotića od strane SDT- pokrenute su tri istrage.

To je, između ostalog i razlog odlaganja današnjeg ročišta koje je trebalo da se održi pred podgoričkim Višim sudom protiv navodnog vođe kavačko klana Radoja Zvicera i grupe koji se terete za planiranje ubistva Vukotića.

U dvije od te tri istrage su podignute optužnice.

Razlog za odlaganje je i to što se očekuje da jedan od optuženih, Srđan Jurišević, bude uskoro iz Srbije izručen Crnoj Gori.

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković ukazao je sudu i na činjenicu da je predložio spajanje sa ovim postupkom optužnicu čija kontrola je bila u martu a za šta još ne zna odluku suda.

Na to se nadovezao i advokat Marko Radović o kazao da za ovu krivično pravnu stvar SDT vodi i istragu protiv Igora Božovića, što je treća istraga za isto djelo. On je s toga predložio da sud ne počinje postupak, jer smatra da će i to završiti podizanjem optužnice, pa bi se postupak svakako vratio na početak jer bi i tu došlo do spajanja. Sudija Almir Đokaj je ukazao i na to da je jedan od optuženih, Knežević Darko, uhapšen u Francusku, te da se može očekivati i da on bude dostupan nadležnim organima Crne Gore.

Podsjećamo, optužnica je podignuta protiv Borka D. Bešovića, Borisa P. Pejovića i Saše V. Dragojevića. Oni su optuženi da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Za isto krivično djelo optužen je i Radoje M. Živković iz Nikšića, koji je nedostupan pravosudnim organima.

Odlukom suda u odnosu na njega je ovaj postupak razdvojen. U optužnici se navodi da su u cilju realizacije kriminalnog plana okrivljeni Saša Dragojević i Radoje Živković, tokom 2020. i 2021. godine, podstreknuti sa umišljajem od organizatora kriminalne organizacije, optuženih Radoja Zvicera i Milana Vujotića na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog Jovana Vukotića.

Prema navodima SDT-a,  Bešović, Pejović, Dragojević i Živković su u toku 2020. i 2021.godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država Evrope, postali pripadnici kriminalne organizacije koju su organizovali optuženi Radoje Zvicer i Milan Vujotić, čiji pripadnici su pored za sada neidentifikovanih lica, postali i optuženi Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Radovan Mujović, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Dejan Rutović i Srđan Jurišević protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu 20. 01. 2023., i Goran Stojanović protiv kojeg je specijalno državno  tužilaštvo podiglo optužnicu 28. 07. 2023. godine, kao i okrivljeni Igor Božović protiv kojeg je istraga u toku.

Planiranje ubistva Vukotića: Odbrana tvrdi da "SKY" nije i ne može biti dokaz

- Okrivljeni Borko Bešović, Boris Pejović, Saša Dragojević i Radoje Živković, kao pripadnici kriminalne organizacije, prihvatili su kriminalni plan. Okrivljeni Bešović koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa širfom 7220C5, a kojeg organizatori i ostali pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju kao „Vojnik" ili „Ragnar", da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koja su mu saopštena direktno ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da pronalazi štek stanove za potrebe kriminalne organizacije, da preuzima, čuva, predaje i čisti vatreno oružje i municiju koje pripada kriminalnoj organizaciji, a koje je namijenjeno za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela i da prevozi oružje i lica koja su određena da budu neposredni izvršioci do mjesta predviđenog za uvježbavanje neposrednih izvršilaca u gađanju iz snajperskih pušaka - dio je optužnice. SDT dalje tvrdi da je okrivljeni Boris Pejović,koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 5S7EKH, kojeg organizatori i drugi pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju sa „Kobac", da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije. 

Uhapšeni pripadnici "kavačkog klana": Osumnjičeni za pripremanje likvidacija Vukotića i Jovanovića

- Okrivljeni Saša Dragojević, koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 23AB28, imao je zadatak da izvršava naredbe i uputstva koja su mu direktno saopštena od strane organizatora kriminalne organizacije ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da preuzima, čuva i predaje vatreno oružje, municiju i ekspolozivne materije za potrebe kriminalne organizacije - navodi su tužilačke istrage. SDT dodaje da je optužen da je zajedno sa drugim pripadnikom kriminalne organizacije optuženim Filipom Kneževićem, uvježbava upravljanje dronovima na kojima bi se postavila eksplozivna sredstva - bombe.

- Te da njihovim korišćenjem neposredno učestvuje u lišenju života lica određenih od strane organizatora kriminalne organizacije - navodi se u optužnici. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 16:15