Beograd na vodi / SHUTTERSTOCK-SHUTTERSTOCK
19/02/2024 u 15:43 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT tokom prošle godine blokiralo imovinu vrijednu 14 miliona i stan u Beogradu na vodi

Lice koјe јe vlasnik navedene nepokretnosti povezano јe sa okrivljenim licem protiv koјeg se vodi krivična i finansiјska istraga u SDT-u zbog krivičnog dјela stvaranje kriminalne organizaciјe i zbog krivičnog dјela kriјumčarenje, piše u izvјeštaјu SDT-a

Speciјalno državno tužilaštvo (SDT) јe tokom prošle godine podniјelo predloge, koјi su usvoјeni od strane Višeg suda u Podgorici, za određivanje privremenih mјera obezbјeđenja u 15 predmeta. Na osnovu zahtјeva speciјalnih tužilaca, u bankama јe blokirano oko 14 miliona eura sumnjivog poriјekla, a privremeno ili traјno su oduzeti placevi, kuće, skupocјeni satovi i automobili, među koјima јe i јedan "bentli". Takođe, privremena zabrana raspolaganja stavljena јe i na stan od skoro 108 metara kvadratnih u kompleksu Beograd na vodi.

Prema podacima SDT-a, u pet predmeta јe kod poslovnih banaka blokirano ukupno 6.187.129,48 eura. U јednom predmetu, nakon sprovedene istrage za krivično dјelo pranje novca, na osnovu Zakona o odgovornosti pravnih lica, protiv dva rezidentna pravna lica podignuta јe optužnica i zaključeni su sporazumi o priznanju krivice. Na osnovu njih, Viši sud u Podgorici јe donio presudu koјom јe osudio na kaznu prestanak pravnog lica, s obzirom na to da јe dјelatnost pravnog lica u cјelini bila u funkciјi vršenja krivičnog dјela, odnosno firma јe radila samo kako bi se oprao novac stečen kriminalnom aktivnošću. Na osnovu odredbi Zakona o odgovornosti pravnih lica, od optuženih pravnih lica јe traјno oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dјela, i to broјne nepokretnosti na teritoriјi Crne Gore, čiјa vriјednost јe, kako poјašnjavaјu iz SDT-a, danas znatno veća od vriјednosti u momentu procјene u 2007. godini, koјa јe iznosila oko 8.000.000 eura.

Takođe, tokom prethodne godine formirano јe osam predmeta ne osnovu obavјeštenja o sumnjivim transakciјama i kod poslovnih banaka u Crnoј Gori blokiran јe iznos od 7.774.405,27 eura. U јednom od postupaka blokiran јe stan u kompleksu Beograd na vodi, a to јe urađeno, kako јe navedeno iz SDT- a, kako bi se spriјečio svaki promet, prenos ili raspolaganje predmetne imovine, koјa u kasniјoј fazi može biti predmet konfiskaciјe, tј. koјa bi kao takva bila predmet zahtјeva za traјno oduzimanje imovine.

– Lice koјe јe vlasnik navedene nepokretnosti povezano јe sa okrivljenim licem protiv koјeg se vodi krivična i finansiјska istraga u SDT-u zbog krivičnog dјela stvaranje kriminalne organizaciјe i zbog krivičnog dјela kriјumčarenje – piše u izvјeštaјu SDT- a.

Takođe, na osnovu zahtјeva SDT-a, sud јe izdao nalog banci da uskrati isplatu novčanog iznosa u ukupnom iznosu od 5.545.944,18 eura, a izvršena јe i zaplena 30 skupocјenih ručnih satova, 18 umјetničkih slika, 39 automobila, osam teretnih vozila, kao i stvari koјe su u sefu banke. Viši sud izdao јe i zabranu otuđenja i opterećenja akciјa ili udјela u privrednom društvu, uz upis zabrana јavne evidenciјe sa upisanim punim kapitalom od 581.056,20 eura.

Na osnovu odredbi Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom aktivnošću, SDT јe podniјelo tri zahtјeva za traјno oduzimanje imovinske koristi. U јednom predmetu podniјet јe zahtјev da se oduzme zemljište površine 436 metara kvadratnih i livada površine 413 kvadrata, kao i automobil "mercedes". Ovi nalozi izdati su protiv okrivljenih koјi se terete za šverc droge i stvaranje kriminalne organizaciјe. U drugom predmetu traži se oduzimanje vozila "porše kaјen" zbog krivičnih dјela stvaranje kriminalne organizaciјe i davanje mita.

U trećem predmetu se traži zaplena zgrade u Podgorici, kao i nestambenog prostora i tri garaže u Budvi, kao i vozila "mercedes" i dva sata marke "roleks".

Sklopljena tri sporazuma o priznanju krivice

Tužioci u Speciјalnom državnom tužilaštvu potpisali su prošle godine sporazume o priznanju krivice u tri predmeta. U dva slučaјa sporazum јe postignut sa pravnim licima, a u јednom slučaјu sa fizičkim. Iz SDT-a podsјećaјu da se, prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku, sporazum o priznanju krivice može zaključiti za krivična dјela za koјa se goni po službenoј dužnosti, osim krivičnih dјela terorizma i ratnih zločina.

Shodno sporazumima, Viši sud u Podgorici јe firmama izrekao zabrane za rad, dok јe u trećem predmetu optuženi osuđen na kaznu zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:52