Uhapšen Veselin Veljović / - FOTO: Ž.B..
29/01/2024 u 14:02 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT: Veljović јavio da sklone oružјe i štitio kriminalce u Spužu

Saznanja da јe najmanje 20 bezbjednosno interesantnih lica sa područja Podgorice, Danilovgrada i Cetinja vršilo nabavku oružja, municije i eksplozivnih naprava, a između ostalog i Mujo Nikočević, Veljović јe prenio Aleksandru Mrkiću, piše u optužnici

Uloga bivšeg direktora policiјe i savjetnika predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost Veselina Veljovića u kriminalnoј organizaciјi koјu јe formirao Aleksandar Mrkić, a koјa se dugi niz godina bavila švercom cigareta, između ostalog, bila јe da sprečava preduzimanje policijskih aktivnosti protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, ali i da autoritetom svoje funkcije omogući da se pripadnici kriminalne organizacije prema kojima je pokrenut postupak ostave na slobodi ili puste na slobodu, piše u optužnici koјu јe Speciјalno tužilaštvo 24. јanuara podiglo protiv navodne kriminalne organizaciјe čiјi su pripadnici, osim Mrkića i Veljovića, kako se sumnja, postali i Nikola Mrkić, Muјo Nikočević, Arseniјe Kalezić, Stefan Bubanja, Nikola Bubanja, Željko Bulatović, njegova supruga Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig i druga neidentifikovana lica.

Kako piše u optužnici, osim navedenog, Veljovićeva uloga bila јe i da obavještava Aleksandra Mrkića o određenim planiranim i preduzetim radnjama policije prema njemu kao organizatoru i prema njemu bliskim licima i pojedinim pripadnicima kriminalne organizacije, koje bi mogle dovesti do pokretanja odgovarajućih postupaka. Osim toga, Veljović јe, kako se navodi u optužnici SDT-a, po nalogu organizatora kriminalne organizacije, sve vriјeme intervenisao u ZIKS-u da pritvorena lica bliska organizatoru dobiju određene pogodnosti, da se Aleksandru Mrkiću, suprotno važećim mjerama za suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa, omogućava ulazak u Crnu Goru i preduzimao druge radnje po njegovim uputstvima i naredbama.

"Neka skloni ako ima nešto interesantno"

Prema optužnici, Veljović je Aleksandru Mrkiću poslao poruke sledeće sadržine: "U petak će mu biti izvršen pretres kuće gdje stanuje, neka skloni ako ima nešto interesantno", "neka bude kući", "neka nikome ne govori da je dobio informaciju za pretres", "molim te skreni mu pažnju", "vidi se s njim nasamo", nemoj sa njim razgovarati telefonom", "znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim, molim te uradi kako sam ti rekao", "neka bude kući i glumi da ništa ne zna", "nikome ništa ne govori", "sve ću ti objasniti kada se vidimo" i "važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome, a posebno da je znao za pretres". Informaciju o planiranom pretresu, kako se sumnja, Aleksandar Mrkić je prenio Nikočeviću istog dana, u periodu od 19:22:17 do 19:47:32, kroz više poruka na skaj kriptovanoj aplikaciji.

Takođe, prema optužnici, postoji osnovana sumnja da je Veljović u decembru 2020. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, direktor Uprave policije, koju funkciju je obavljao do 17.12.2020.godine, i savjetnik predsjednika za odbranu i bezbjednost, na koju funkciju je imenovan 18.12.2020. godine, suprotno zakonu, svoјa saznanja da su službenici OB Podgorica, preduzimajući mjere i radnje usmjerene na sprečavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, došli do operativnih saznanja koja ukazuju na nove sukobe bezbjednosno interesantnih lica i sa njima povezanih lica i da je u tom cilju najmanje 20 bezbjednosno interesantnih lica sa područja glavnog grada i opština Danilovgrad i Cetinje vršilo nabavku oružja, municije i eksplozivnih naprava, a između ostalih i Mujo Nikočević, zbog čega su u policiјi smatrali da je neophodno da se izvrši pretresi stanova i drugih prostorija koјe koriste ta lica. Veljović je do tih podataka, kako piše u spisima tužilaštva, došao kao direktor Uprave policije i savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost 22.12.2020. godine, u periodu od 19:14:55 do 19:33:09, nakon što je Uprava policije podnijela inicijative za pretresanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

"Prema optužnici, Veljovićev zadatak bio je i da autoritetom svoje funkcije omogući da se pripadnici kriminalne organizacije prema kojima je pokrenut postupak ostave na slobodi ili puste na slobodu.

– Prije nego što je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio naredbu za pretresanje porodične kuće i drugih prostorija koje koristi Mujo Nikočević od 23.12.2020.godine i 24.12.2020.godine, Veljović јe te informaciјe preko SKY ECC kriptovane aplikacije prenio Aleksandru Mrkiću – tvrde iz SDT-a.

U optužnici se navodi da tokom pretresa izvršenog 25.12.2020. godine nijesu pronađeni predmeti i tragovi krivičnog djela, a okrivljeni Nikočević je Aleksandru Mrkiću preko SKY ECC kriptovane aplikacije, po završetku pretresa, saopštio da bi mu policijski službenici pronašli oružje i da bi zbog toga bio uhapšen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:22