Ljubo Milović / - FOTO: LIBERTAS
17/08/2023 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Škaljarci ubili sedam svojih

Veli, sedmoricu su ubili u Albaniji. Koga su od njihovih tamo prebacili, svaki je metak dobio, prenosi Milović informacije

Pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan ubili su sedam svojih vojnika nakon što su ih prebacili u Albaniju, tvrdio je policajac Ljubo Milović tokom razgovora sa šefom suprotstavljenog klana Radojem Zvicerom.

Taj odbjegli službenik Uprave policije sa Zvicerom se dopisivao preko kriptovane Skaj aplikacije. Ta nekada kriptovana komunikacija dostavljena je crnogorskim istražiteljima iz obavještajne agencije Evropske unije – Europola, pišu Vijesti.

U transkriptima u koje su Vijesti imale uvid, Milović, pod kodnim imenom Oficir, prepričava Zviceru i kolegi Petru Lazoviću informacije koje je, navodno, dobio od škaljarca Edmonda Mustafe.

- Veli, sedmoricu su ubili u Albaniji. Koga su od njihovih tamo prebacili, svaki je metak dobio, prenosi Milović informacije.

Vođa kavačkog klana mu odgovara: “Pa da, vidiš nema ih, Miloga čuva Mićko”, a onda predlaže kako da iskoriste tog škaljarca.

- Treba on da ga uvati za ruku i direkt kod Kate. Prije toga ga vi ohrabrite, poručuje Zvicer dvojici policajaca.

Zvicer, Milović i Lazović više puta, tokom dopisivanja, pominju Katu. Iz njihovih razgovora jasno proizlazi da govore o tadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Lazović tada prenosi da ih i njegov otac, u to vrijeme pomoćnik direktora Uprave policije, Zoran Lazović, podržava u toj akciji.

- Zato ja to pričam. Još nam Z daje podršku. To je bomba, beton, piše mlađi Lazović.

On u prepisci sa kriminalcima pod pseudonimom “Z” govori o svom ocu Zoranu Lazoviću, tadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Dok policajac Milović u grupni čat prenosi informacije koje dobija od Mustafe, njegov kolega Lazović predlaže kako da što prije nagovori Mustafu da svjedoči protiv pripadnika klana kom pripada.

- Ajde. Daćemo mu zaštitu. I zaštićenog. Ono đe je on ubijao nećemo stavljat. I biće zaštićeni, piše tada neformalni šef Odsjeka za posebnu operativnu podršku koji je djelovao pod patronatom njegovog oca.

Dok raspravljaju da li je Mustafa upao u paronoju i da li će shvatiti ozbiljno policajca Zorana Stanovića, koji im je, piše, i omogućio kontakt sa njim, Zvicer traži da Baranina daju njemu na čuvanje.

Tada naglašava i da znaju sve Mustafine prljave poslove.

- Sebe ne mora, neka ove uvali daćemo mu zaštitu i status dok ne oposli. A ti daj sve što znaš za njega. Da imamo, piše mlađi Lazović.

Crnogorski istražitelji tragaju za više pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, koje sumnjiče da su učestvovali u najtežim krivičnim djelima.

Njima se, nakon ubistava, izgubio svaki trag.

Policija navodno traga i za odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem, za kog su još sredinom 2021. godine od Europola dobili dokaze da je radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Ipak, SDT kojim je tada rukovodio Katnić nije procesuiralo njega i Lazovića, već su u januaru naredne godine predmet zaključili odbačajem, utvrdivši da nisu članovi klana.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca kasnije, i to tek nakon što je portal Libertass objavio da su Lazović i Milović članovi kriminalnog klana Kavač, ali i da Europol poručuje da bi istraga protiv njih dvojice trebalo da bude “prioritet broj jedan crnogorske policije”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:29