Abu dabi fond / - FOTO: DAN/B.BOžOVIć
15/04/2024 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaju Abu Dabi fond: Optužnica protiv Petra Ivanovića i drugih vraćena na ispravku

Optužnica u slučaju Abu Dabi fond, kojom su obuhvaćeni bivši ministri poljoprivrede Petar Ivanović i Budimira Mugoša i još tri osobe, nakon ročišta za kontrolu vraćena je Specijalnom državnom tužilaštvu na ispravku, potvrđeno nam je iz Višeg suda u Podgorici.

Na ročištu za kontrolu optužnice koje je održano 26. februara Ivanović je kazao da ne razumije šta mu se stavlja na teret i upitao da mu se pojasni kome je on to donio korist ako je firma, kao korisnik kredita, uredno vratila sredstva.

- Kome sam ja donio korist ako je kredit vraćen, kao i pripadajuća kamata? Kako sam ja donio korist licima koja kasne sa vraćanjem kredita, a koja su priložila kolataral? Ljubazno vas molim da mi se objasni šta mi se stavlja na teret, ja nisam shvatio.. ili pripadam posebno glupim ljudima pa ne znam o čemu se ovdje radi, naveo je Ivanović.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Ivanovića, Mugoše, bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i bivšeg izvršnog direktora IRF Zorana Vukčevića. Tužilaštvo tereti i procjenitelja Milana Adžić. Optužnica je podignuta protiv Ivanovića i Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017.godine. 

(VIDEO) Kontrola optužnice u slučaju Abu Dabi fond - Ivanović: Ne razumijem kome sam donio korist

 

Vukčevića SDT tereti za nesavjesan rad u službi, a Adžić je okrivljen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako navodi SDT postoji osnovana sumnja da je svojim postupanjem pribavilo korist privrednom društvu „IMGradina" DOO Rožaje.

Okrivljeni se terete da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

- U odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakić" DOO Pljevlja, "Milkraft Leche" DOO Bijelo Polje, "HM Durmitor" DOO Žabljak, "EKO-PER" DOO Šavnik, "IMGradina" DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, saopštio je ranije Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:43