Privođenje Saše Čađenovića / - foto: Srđan Boljević
10/05/2024 u 10:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sud prihvatio zahtjev: Saši Čađenoviću sudiće u odvojenom postupku

Sudski postupak protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića odvojen je od postupka u kojem je prvooptuženi Radoje Zvicer sa još 10 osoba.

To je odlučeno nakon što je Specijalno državno tužilaštvo jutros sudu, sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, uputilo predlog da se protiv Čađenovića odvoji postupak, kako bi se njemu sudilo u razumnom roku i kako nje bi trpio posledice nesrazmjernog suđenja.

Ustavni sud: Produžavanjem pritvora Čađenoviću povrijeđena prava, nema dokaza da će pobjeći

To je odlučeno na ročištu povodom suđenja u postupku u kojem su pored Zvicera, Ljuba Milovića i Petra  Lazovića optuženi i Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Spcijalni državni tužilac Miloš Šoškić kao razlog za odvajanje postupka protiv Čađenovića u odnosu na pomenuta lica, naveo je i to što  se radi o većem proteku vremena od pokretanja oba postupka (podizanje, kontrola i potvrda optužnica) koja su ranije spojena a za koja je danas SDT zatražilo  a se odvoje.

Detalji odbrane Čađenovića: U poslednje dvije godine procesuirao sam više desetina kavčana

Tužilac je ukazao i na to da nema dokaza i svjedoka koji povezuju navodne protivpravne radnje Čađenovića i ostalih lica koji su optuženi.

- Optužnicom protiv Saše Čađenovića predloženo je da se sasluša 11 svjedoka koji se ne odnose ni nja jednog optuženog iz ove optužnice.  Dalje, predloženo je s druge strane izvođenje dokaza koji nisu ni u kakvoj vezi sa Sašom Čađenovićem. Ukoliko Čađenović mora biti u postupku protiv 11 lica, jasno je da se njemu ne može suditi u zakonom i razumno predviđenom roku -  naglasio je tužilac.

Sud odbio jemstvo koje je ponuđeno za Čađenovića

Tužilac je istakao da SDT ukazuje i na to da Saši Čađenoviću može biti uskraćeno pravo ukoliko se postupak ne odvoji.

Advokat Lazar Aković, koji zastupa Čađenovića, kazao je u izjavi za medije da je odbrana na to i ranije ukazivala.

Sudija Nada Rabrenović je navela u odnosu na drugi predlo SDT-a, a koji se odnosi na spajanje postupka protiv nekoliko optuženih vezano za šverc 743 kilograma kokaina  -  luka Roterdam, da je postupa odlučivanja za to u toku.

Zbog toga je današnje ročište odloženo. 

SDT: Zviceru u švercu 743 kilograma kokaina pomogli Milan Vujotić i Dragan Knežević

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, Petar Lazović osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. Optužnicom je obuhvaćeno više osoba.

Traže slobodu za tužioca: Za Čađenovića ponuđeno jemstvo od 377.000 eura

Hapšenje je uslijedilo nakon medijskih objava da je EUROPOL upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića.

Tada je objavljena i "SKY" komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović. Prema navodima SDT - a sumnja se da je on radio za pripadnike kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu. Tokom istrage navedeno je da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 09:57