Uhapšen Veselin Veljović / - FOTO: Ž.B..
16/02/2024 u 12:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Advokat Volkov: Zdravstveno stanje Veljovića je ozbiljno narušeno

Specijalno državno tužilaštvo predalo je 23. januara podgoričkom Višem sudu optužnicu proptiv bivšeg direktora Uprtave policije Crne Gore Veselina Veljovića

Pred podgoričkim Višim sudom odgođena je kontrola optužnice protiv bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i grupe.

Razlog odlaganja je zahtjev pet advokata iz redova odbrane za uvid u spise predmeta i kopiju istih. Oni su naveli da od strane suda nisu dobili pomenute spise, pa iz tog razloga nisu mogli da se pripreme za ročište.

Advokat Mihailo Volkov, koji zastupa Veselina Veljovića, kazao je da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno.

- Zdravstveno stanje gospodina Veljovića je, kao što je odbrana više puta ukazivala, ozbiljno narušeno. To smo više puta ukazivali i u predlozima za ukidanje pritvora i u predlozima jemstva. Svaki put je ndaležni organ ostao bez sluha. Pritvorski razlozi su bez logićnog i pravnog utemeljenja -  kazao je između ostalog advokat Volkov.

Volkov je dodao da njima odgovara da se što prije održi ročište.

- Ako se postupak ne obustavi, ja ću  kao branilac i ako je van svakog logičnog razloga, tražiti da se potvrdi i da se iznesu odbrane -  naglasio je advokat.

On je dodao da ovakvo razvlačenje postupka je van svake pameti.

Specijalno državno tužilaštvo predalo je 23. januara  podgoričkom Višem sudu optužnicu proptiv bivšeg direktora Uprtave policije Crne Gore Veselina Veljovića. 

Iskaz Enisa Bakovića pred tužiocem: Nikočević dolazio u kabinet, Veljoviću јavio za blindu

SDT sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

SDT: Veljović јavio da sklone oružјe i štitio kriminalce u Spužu

Osim Veljovića, tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.  Veljovića sumnjiče da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obavještavao organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

Mrkić preko Skaja pisao Veljoviću: "Svi znaјu da se fabrika u Moјkovcu ne dira zbog Duška"

Tužilaštvo tereti Veljovića da je povjerljivim informacijama pomagao, kako tvrde, šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Skaј prepiska Veljovića i Mrkića: "Što ne vidiš Daku i Drešaјe da izvuku tvoјu robu"

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta. Terete ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Veljoviće je pred tužiocem je negirao krivicu, tvrdeći da je Mrkića i njegove poslove istraživao.

On je iz istražnog zatvora uputio javnosti pismo u kojem je naveo da je očigledno da je određivanje pritvora njegovo kažnjavanje, "politički progon i osveta zasnovana na političko-policijskim brljotinama koje imaju za cilj obračun sa svim neistomišljenicima".

Saopštenje SDT-a:

"Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje", navodi državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 22:19