ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
19/02/2024 u 14:58 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tekilerović: Tužiteljka bila prisutna dok su me mučili, nudili su mi novac i prijetili porodici

Advokat Miomir Đukić je kazao, nakon odgledanog snimka, da se kroz saslušanje njegovog branjenika stekao utisak da se od strane tužiteljke isti navodio na odgovore

U podgoričkom Višem sudu iznošenjem odbrane nastavljeno je suđenje dvadesešestočlanoj grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković. Ova grupa, prema evidenciji policije, dopvodi se u vezu sa kavačkim klanom.

Na početku ročišta izvršen je uvid u audio-video snimak saslušanja optuženog Ivana Tekilerovića u SDT. Podsjećamo, on je i na prethodnom roćištu govoorio da je bio izložen torturi policije i da je muče, kako bi pod prisiskom dao lažan iskaz i optužio druge.

Advokat Miomir Đukić je kazao nakon odgledanog snimka da se kroz saslušanje njegovog branjenika stekao utisak  da se od strane tužiteljke isti navodio na odgovore.

Paović: Optužen sam na riječ, kao što se optužuju međusobno ministri Adžić i Milović

- Kroz unaprijed pripremnjena pitanja, kroz tekst za koji je izjavio da je prirpemljen od strane SDT-a. Pojedine riječi koje je naveo a koje se tiču navoda da neko lice treba da se skloni, u zapisnik je navedeno da treba da se "ubije", što nije bila riječ mog branjenika. Ukazujem da se iskaz mog branjenika svodio na unaprijed pripremljen tekst od strane tužilaštva. Takođe, vrijeme na satu SDT ne odgovara vremenu koje je naznačeno na snimku. Posebno ističem da je jasno da je u pitanju već pripremljen iskaz. Nelogično je da je moj branjenik, koji je iz Srbije  došao s 10 eura u džepu i manje od 24 časa boravio u Crnoj Gori, za to vrijeme mogao postati član organizovane kriminalne grupe - nagalsio je advokat.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Potom je zatražio od suda da se snimak vrati na vrijeme 12.50 minuta do 13.00 minuta.

Suđenje Mujoviću i grupi: "Specijalni tim bez dozvole ulazio u zatvor i mučio optužene"

- Na ovom djelu snimka jasno se čuje, kada moj branjenik dva puta izgovori prezime Zarić. Zatim  se čuje ženski glas koji izgovara prezime Zorić. To posebno naglašavam zbog odbrane. Tražim da se ovaj snimak i iskaz iz SDT izuzmu kao pravno nevaljani dokazi -  kazao je sudu advokat Đukić.

Zatim se sudu obratio optuženi Tekilerović i ponovio da je taj iskaz, od kojeg je pred sudom odustao, dao u SDT pod pritiskom i da je bio izložen torturi i mučenju. 

Vučinić: Službenici specijalnog tima su me mučili, skidali golog, davili kesom i pržili elektrošokerom

- Sve ovo što sam ispričao, sve je to meni bilo unaprijed napisao. Cijeli dan su me tukli da potpišem papir.Tukli su me, mučili i psihički i fizički.  Nisam više mogao da izdržim toprturu i rekao sam potpisaću pa i da piše ubistvo. Marka Zorića sam znao dva sata, a Denisu Ilijaziju sam oči prvi put vidio u zatvoru. Ne znam nikog, tjerali su me da optužim ove ljude. Ja sam tri ipo godine neosnovano u pritvoru  - naglasio je optuženi Tekilerović.

On je sudu kazao da  je tužiteljka bila prisutna u prostorije dok su njega tukli i mučili i da su mu nudili i novac da da iskaz koji je pripremljen.

- Ispred prostorija SDT je bilo nekoliko lica sa fantomkama, Prijetili su meni  i mojoj porodici. Odmah nakon što su me uhapsili tražio sam advokata i poligraf, ali su mi rekli da nemam advokata i da dobro pazim šta ću da kažem - ponovio je više puta optuženi Tekilerović.

Suđenje Mujoviću i grupi - zatraženo izuzeće tužiteljke: "Optuženog nazvala ljigom, pristrasna je"

Tužiteljka Nataša Bošković je negirala navode optuženog. Ona je istakla da nije prisustvovala torturi i da je ovaj optuženi saslušan u skladu sa članovima i odredbama Zakona o krivičnom postupku.

- Ova izjava optuženog ima za cilj pokušaj moje profeisonalne diskreditacije -  dodala je tužiteljka.

Zatim se za riječ javio advokat Ranko Radonjić i advokatica Mubera Kurpejović. Oni su bili saglasni s  advokatom Đukićem i pridružili se zahtjevu da se iskaz Tekilerovića dat pred SDT izuzme kao pravno nevaljan dokaz.

- Okrivljenom nije omogućeno da  se neometano koncentriše na davanje iskaza  o okolnostima za koje ga tereti SDT.  Konstantno je bio prekidan sa sugestivnim pitanjima, postavljenim od strane tružiteljke, unesenim u zapisnik kao da su dio njegovog odgovora. Kada je optuženi na snimku pomenuo ime Denis, oba puta je to uardio na sugestivna pitanja tužiteljke i oba puta je rekao "neki dečko". Tužilac je u zapisnik unio "njegov drug" - ukazao je advokat Radonjić nakon odgledanog snimka.

Optuženi Radovan Mujović je sudu kazao da je Tekilerovića trebalo pustiti da ide kući.

 - ...Sa deset eura u džepu došao da ubije nekog ... -  prokomentarisao je provoptuženi Mujović nakon snimka, sugerišući da navodi tužilaštva nisu tačni.

Odrbanu je danas iznio i poslednji optuženi u ovom postupku Denis Ilijazi. On je negirao navode optužnice i kazao da nije član organizovane kriminalne grupe. Naglasio je da se u pritvoru nalazi neosnovano i da Tekilertovića ne poznaje. 

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Ivan Tekilerović,  Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić, Aleksandar Tomačević i Nemanja Zurovac.

"Kavčani" na "SKY" o incidentu u zatvoru: "Izbosmo Ranka, bodež bio u domestos"

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:56