visi sud u podgorici / - DAN
20/02/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Ljiljane Simić: U ponovljenom postupku okrivljeni Marić tražio izuzeće sudije

Optuženi za ubistvo zahtjev za izuzeće podnio je zbog, kako je naveo, pristrasnosti predsjedavajućeg sudije tokom prethodnog suđenja i odbijenih predloga za izvođenje dokaza

Na ponovljenom suđenju za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić pred Višim sudom u Podgorici, optuženi za izvršenje tog krivičnog djela Zoran Marić tražio je izuzeće predsjednika vijeća sudije Veljka Radovanovića zbog čega je ročište odloženo na neodređeno vrijeme.

Nakon uvida u spise predmeta predsjednik Višeg suda Boris Savić, odlučiće o zatjevu za izuzeće.

Kako je naveo optuženi Marić, zahtjev za izuzeće podnio je zbog pristrasnosti predsjedavajućeg sudije tokom prethodnog suđenja i odbijenih predloga za izvođenje dokaza.

Podsjetimo, Apelacioni sud Crne Gore u cjelosti je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je okrivljeni Marić osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, za izvršenje krivičnog djela ubistvo, a Radomir Delić oslobođen optužbe da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo. Apelacioni sud je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka.  

Simićeva je bila kandaska državljanka, a njen nestanak prijavljen je policiji 6. septembra 2020. godine, dok je njeno beživotno tijelo pronađeno 18. septembra iste godine u selu Mokrine kod Herceg Novog. u optužnici se navodi da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja okrivljeni na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić.

- Oni su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena. Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila. Nakon toga su se okrivljeni i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Na makadamskom putu je, posle toga, zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio, precizirano je u optužnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Kako se dalje navodi, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt.

- Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio, navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 10:11