/ - РТНК
28/11/2023 u 11:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Mrdaka i pljačka pošte: Najavljena krivična prijava protiv svjedoka

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu, uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povodom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka.

Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću. 

Postupak vodi sudija Veljko Radovanović. Danas su saslušani svjedoci Marko Kilibarda, Rajko Jevrić, Tihomir Tomašević i Željko Knežević.

Svjedok Željko Knežević, koji je u daljem srodstvu sa optuženim Mitrom Kneževićem, pred sudom je danas promjenio iskaz. 

Sudija Veljko Radovanović mu je ukazao razlike u kazivanju od danas i u odnosu na iskaz koji je dao kod tužioca. Sudija je na osnovu toga zatražio da svjedok pojasni zašto je kod tužioca kazao da je Knežević njega, kada su se navodno sreli u svadbenom salonu, pitao da mu nabavi 2,3 automatske puške.

- Ja sa Mitrom Kneževićem ne pričam 15 godina. Pitao me "ima li relacija", tada kad smo se sreli u salonu. Ja sam u VDT rekao da je on možda mislo, kada me je pitao za "relacije, na to, na oružje. Moguće da sam ja sam to tako zaključio - kazao je, između ostalog, svjedok. On je rekao da danas pred sudom ne može da navede da ga je Knežević pitao za drogu i oružje.

- Ne sjećam se da je on to mene konkretno pitao. U globalu mog razmišljanja sam to zaključio - naglasio je svjedok.

I Tužilaštvo i odbrana su prigovorili ovom iskazu. Stav tužilaštva je sa je svjedok iskaz promjenio kako bi olakšao položaj optuženom Kneževiću.

Optuženi Mitar Knežević je kazao da je ovaj svjedok dao lažan iskaz pred VDT. On je  kazao da nikada nije bio u salon koji je naveden ovaj svjedok, iskazu datom u VDT.

- Mislim da je ovaj svjedok zloupotrebljen. Sudija, želim da pojasnim, stiče se utisak da sam praćen od strane policije preko telefona. Željka sam zvao oko izbora, i to je tačno. Tada smo se posvađali. Zatim sam zaustavljen od strane policije u Nikšiću i priveden na osnovu anonimne prijave da sam imao tuču baš u tom salonu, koji on navodi u iskazu, a u kojem nikad nisam bio. Inspektor je nakon razgovora samnom rekao da se radi o lažnoj prijavi - kazao je optuženi Knežević.

Advokat Ivan Šljukić je zatražio da sud provjeri jedan dio navoda svjedoka a vezano za to da je radio za Vojsku Crne Gore i za njegovo obrazovanje.

- Nakon tih provjera utvrdiće se da je njegov iskaz, ama baš svaka riječ, neistinit. Pokrenućemo krivičnu prijavu protiv ovog svjedoka zbog lažnog svjedočenja - kazao je advokat Šljukić.

I advokatica Maja Zeković je imala prigovor.

- Prigovaram, ali ne današnjem iskazu svjedoka, već na način ispitivanja i saslušanja od strane policije i tužilaštva. Ovo ukazujem jer je očigledno da se ovaj predmet bazira na podmetanjima - navela je advokatica Zeković.

Advokat Miloš Vuksanović je takođe imao prigovor na ovog svjedoka, navodeći da smatra da on nije u "psihičkom i fizičkom stanju, koje bi bilo podobno da bi neko mogao sa svjedoči i da se nekome da povjerenje". Advokat Ratko Pantović je sudu predložio da se iskaz svjedoka Željka Kneževiča, dat pred VDT, izuzme iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz.

Svjedok optuženog naveo u iskazu, a pred sudom ga ne prepoznaje 

Optuženi Mitar Knežević je postavio par pitanja svjedoku Željku Kneževiću. Zatim se, po odobrenju suda, svjedok okrenuo na pitanje optuženog da li zna sa kim priča i da li ga prepoznaje, da je on Mitar Knežević. Svjedok je kazao da on ne misli da je to optuženi Mitar Knežević i da ga ne prepoznaje. Advokati su sugerisali da se konstatuje da svjedok ne prepoznaje optuženog, za kojeg je naveo da se sreo u svadbenom salonu.

Svjedok Marko Kilibarda se, između ostalog, izjašnjavao na okolnosti povodom stana koji je iznajmio za optuženog Regojevića. On je naveo da taj dan nije sa Regojevićem bio mlađi muškarac, već stariji čovjek koji ima oko 50 godina.

- Bio je stariji čovjek, i kod tužioca sam rekao da je bio stariji čovjek -  odgovorio je svjedok.

Zatim mu je advokat Srđan Lješković, uz dopuštenje suda, pokazao fotografiju na kojoj jedan čovjek.Na to je svjedok kazao da ta osoba liči na tog straijeg muškarca.

Naveo je da se sa Regojevićm poznaje i da mu je pomogao da iznajmi stan, bez nekih posebnih razloga. 

- Družili smo se, znali smo i ranije da izađemo sa djevojkama. Pomislio sam možda mu za to treba sdtan -  kazao je svjedok između ostalog.

Svjedok Rajko Jevrić, koji je takođe u daljem srodstvu sa optuženim Mitrom Kneževiće,  je govorio o okolnostima povodom lokala koji je držao njegov sin a u kojem je dolazio i optuženi Knežević i  sada pokojni Mrdak.

- Ja sam pomagao sinu. U taj lokal su dolazila uglavnom ista lica.Neki su izbjegavali taj kafić zbog političkog progona kojem smo bili izloženi. Tu je dolazila grupa koja je išla na litije, među njima je jednom dolazio i Mrdak. Imali su majice sa natpisom "zavjetnici". Govorio je u kafiću o poslu kojim se bavi. Za Mrdaka se govorilo da je čestit i dobar čovjek - kazao je svjedok.

Svjedok Tihomir Tomašević, takođe dalji rođak optuženog Mitra Kneževića,  je u svom iskazu govorio o susretu sa njim, koji je bio povodom njegovog odlaska u Banju Igalo da se liječi. Kako je naveo, Knežević je imao udes i bio je skoro nepokretan.

Prema riječima ovog svjedoka, on je zvao Tamaru Vujović koju je kontaktirao da ako može pomogne da se Kneževiću ranije od predviđenog termina omogući liječenje u Banju, jer je trpio bolove.

Tomašević navodi da ni Mitar Knežević, ni on nisu pominjali tačan datum odlaska na liječenje. On je dodao da je iz Instituta Igalo javljeno kada se stvorio slobodan termin za dolazak Kneževića.

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

- Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi. Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

- Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupi sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:37