/ -/- FOTO: DAN, LICE MJESTA UBISTVA ŠĆEPANA ROGANOVIĆA
15/02/2024 u 13:23 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Roganovića: Optuženi negirali krivicu, Radović udaljen iz sudnice; Turković: Odbrana sračunata kako bi se izbjegla odgovornost

U ovom predmetu tužioci su obezbijedili svjedoka saradnika – Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao izvršiocu ubistva. Njegovo saslušanje planirano je na jednom od narednih ročišta

U podgoričkom Višem sudu danas je održano suđenje za ubistvo Novljanina Šćepana Roganovića. U ovom predmetu došlo je do spajanja postupka, nakon proširene istrage Specijalnog državnog tužilaštva. Postupak vodi sudija Vesna Kovačević, optužnicu zastupa specijalna državna tužiteljka Zorica Milanović.

Optužnicom za ovaj zločin obuhvačeni su: Igor Vukotić, Mili Bajramović, Krsto Vujić, Marko Radović, Igor Glavaš, Miloš Komar, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Dino Ibrahimović. Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu. Svi optužerni, dostupni sudu,  su negirali krivicu. 

UBISTVO ROGANOVIĆA: Podignuta optužnica, među osumnjičenima i Igor Vukotić

Advokatica Maja Turković, koja zastupa oštećenu porodicu Roganović, ukazala je sudu da kao pravni zastupnik pomenute porodice, u slučaju gdje je svirepo ubijen mladi čovjek, prigovara svim iskazima optuženih.

Škaljarci iz HN na “SKY”- ubistvo Roganovića: "Ne mogu ubijat dovijeka da bi zaradio”

- Smatram da su iskazi neistiniti, sročeni tako da se izbjegne krivična odgovornost i da su u suprotnosti sa dokazima koji su prikupljeni tokom tužilačke istrage -  naglasila je Turković.

Sudija Vesna Kovačević je tri puta opomenula optuženog Radovića, dok je iznosio dobranu, da ne krši red u sudnici, nakon čega ga je i udaljila sa ročišta.

Panika u redovima škaljaraca: Nakon zločina u HN na SKY planirali ubistva svojih saradnika

Optuženi Igor Glavaš je negirao izvršenje krivičnog djela koje mu SDT stavlja na teret. 

- Ne osjećam krivicu. Neću iznositi odbranu. Neću odgovarati na pitanja -  kazao je on.

Optuženi Dino Ibrahimović ostao je pri navodima odbrane koju je iznio pred sudom u prvom djelu postupka.

-Ne poznajem ova nova lica: Igora Vukotića, Slavka Radulovića, Miloša Gvozdenovića i Marka Radovića - naveo je Ibrahimović.

Optuženi Miloš Komar je takođe ostao pri ranijoj odbrani i naveo da ne pznaje "nova lica" koja su optužena.

Optuženi Slavko Radulović je negirao izvršenje krivičnog djela.

- Nisam član nikakve kriminalne organizacije. U optužnici su navedena lica koja ne poznajem i koja nikad nisam sreo, osim Miloša Gvozdenovića. Sa njim imam poslovnu saradnju oko registracije vozila i tehničkog pregleda. I Božović Srđu poznajem poslovno, isto je kod mene registrovao vozila, a ja sam kod njega koristio limarske usluge. Porodičan sam čovjek, izdržavam petoro djece, tako da mi je ova optužnica napravila veliki problem.  U optužnici je stavljeno da sam krenuo da bježim iz Crne Gore. Ja sam mnogo puta poslovno napuštao Crnu Goru i vraćao se. Nikad nisam imao namjeru da bježim i nisam nikad koristio SKY- kazao je on.

Preko "SKY" slao poruke osumnjičenima: Igora Vukotića terete da јe ubici Roganovića pomogao u skrivanju

I optuženi Miloš Gvozdenović je negirao izvršenje krivičnog djela. Tokom njegovog iznošenja odbrane reagovala je Turković i sudu ukazala da on ispred sebe ima napisanu izjavu na papir, a ne zabilješke i da na to sud obrati pažnju. Sudija Vesna Kovačević je kazala da je dozvoljeno da optuženi koristi teze da se podsjeti. Turković je ukazala da se u ovom slučaju ne radi o tezama, već o tekstu napisanom u vidu izjave.

- U Herceg Novom nisam bio zadnjih deset godina. Ovdje poznajem samo Slavka Radulovića, kod kojeg sam vršio serviz vozila. Iz Herceg Novog ne poznajem nikog, nisam poznavao ni sada pokojnog Šćepana Roganovića. Čuo sam za njega iz medija. Imam svoju firmu i nemam potrebu ni najmanje da se bavim nezakonitim stvarima i kriminalom. U optužnici se navodi da sam sugerisao Slavku Raduloviću da promjeni tablice, to nije tačno. Negiram i da mi je bilo koje lice za Slavka Radulovića ostavilo novac. 1,080 eura koji su mi oduzeti nisu stečeni ilegalno, već legalno za šta će moja dvokat sudu predati dokaze -  kazao je optuženi.

Optuženi Marko Radović je takođe negirao izvršenje krivičnog djela i navode optužnice. Prije i nego je počeo da iznosi odbranu, tužiteljka Milanović je sudu ukazala da i ovaj optuženi ima ispred sebe papire na kojima je, kako ona smatra, ispisana izjava a ne teze, što nije dozvoljeno.

Ubistvo Roganovića: Advokati i optuženi osporavaju SKY i optužnicu

- Negiram krivicu. Nisam član kriminalne organizacije optužene za ubistvi Šćepana Roganovića. Milija Bajramovića poznajem zdravo za zdravo, il diskoteke "La bamba". Vujića poznajem površno. Glavaša poznajem jer je dolazio u kafić gdje sam ja bio suvlasnik. Sa pokojnim Šćepanom Roganovićem imao sam korektan odnos. Nikad nisam koristio SKY -  kazao je između ostalog optuženi Radović.

Tužiteljka Milanović i advokatica Turković su reagovale i zatražile od suda da uđe u zapisnik njihovo zapažanje koje se odnosi na to da je optuženi Radović u slobodnom kazivanju rekao da "nikad nije bilo naredbe da se pretrese moj SKY".

Radović je kazao da on nije pravnik, već laik i da se ograđuje i u svemu da govori "navodno", pa tako da je i u toj rečenici rekao "navodno moj SKY", Sudija je kazala da se optuženi u iznošenju odbrane izjasnio da nije kroistio SKY.

Tužiteljka je naglasila da se on ispravio i dodao "navodno" naknadno, nakon što su reagovalia dvokati iz redova odbrane koji su osporili zapažanje tužiteljke.

Tužiteljka je ukazala i zatražila da uđe u zapisnik i dio slobodnog kazivanja Radovića u kojem je, kako je naglasila, rekao:" Ja sam već imao neko oružje 2018. za koje sam odgovarao, a onda sam navodno imao neko oružje na fotografiji preko SKY".

ISTRAGA PROŠIRENA NA OSNOVU "SKY":

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo procesuiralo je ranije pet lica koja je obuhvatilo proširenom istragom vezanom za ubistvo Šćepana Roganovića.

Kako portal Dan ranije objavio, SPO i SDT-u istražne radnje u ovom predmetu su proširene na osnovu "SKY" komunikacije koju je nadležnima dostavio EUROPOL a za koju se sumnja da su koristili i neki od optuženih za ubistvo Roganovića protiv kojih se već vodi sudski postupak.

Ubistvo Šćepana Roganovića: SDT zbog "SKY" proširilo istragu i naredilo nova hapšenja

-Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih: I.V., S.R., M.G. i M.R., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv  okrivljenog M.R. i zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,  izvršenih tokom 2019. i 2020. godine, u Herceg Novom, u okviru kriminalne organizacije čiji je organizator V.K, protiv koga se već vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo oštećenog Š.R., u februaru 2020.godine- navodi u ranijem saopštenju  portparol i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić. 

Podsjećamo, portal Dan je ranije objavljivao SKY komunikaciju za koji istražni organi sumnjaju da je vezana za dešavanja uoči, tokom i nakon ubistva Roganovića a koju su prema sumnjama komunicirali članovi škaljarskog klana i njihovi saradnici.

Služba Europola i nadležni organi Francuske u okviru razbijanja kriptovane “SKY” komunikacije otkrili su i poruke za koje se sumnja da su povezane sa ubistvom Šćepana Roganovića.

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima tužilaštva, u zvaničnoj optužnici, optuženima  Bajramoviću i Glavašu se na teret stavljaju teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije, dok se Bajramović sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Komaru i Ibrahimoviću se stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Bajramović je označen kao direktni počinilac ubistva dok se Vujić tereti da je organizator ove kriminalne grupe. Glavaš se tereti da je pratio žrtvu i obavještavao Bajramovića kriptovanim telefonom o kretanju Roganovića. On je, prema rezultatima istrage, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, u januaru 2020. godine, preuzeo od, za sada nepoznate osobe, motocikl „pjađo“ koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića.

U tom predmetu tužioci su obezbijedili svjedoka saradnika – Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao izvršiocu ubistva.

Roganović je ubijen na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine.

Vujić, prema evidenciji bezbjednosnih službi, slovi za člana škaljarskog klana koji blisko sarađuje sa barskom kriminalnom grupom koju je predvodio pokojni Alan Kožar.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:10