Zgrada SDT-a / - ŽANA BOJANIć
25/03/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

VDT: Postupci protiv predstavnika pravosuđa i vlasti dio ostvarenih rezultata

Vrhovno državno tužilaštvo saopštilo je da su upravo rezultati SDT-a istaknuti u brojnim izvještajima sa međunarodnih adresa. Ističu da postupci protiv predstavnika pravosuđa i različitih grana vlasti, samo su dio ostvarenih rezultata

Oni su to poručili povodom reagovanja na stav predsjednika Udruženja sudija Crne Gore i predsjednika Upravnog suda Miodraga Pešića, iznijetog na skupu Udruženja pravnika Crne Gore, da Specijalno državno tužilaštvo do sada nema nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

- Postupci pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda Crne Gore, sudija i tužilaca, drugih predstavnika pravosuđa i različitih grana vlasti, samo su dio ostvarenih rezultata SDT-a, koji su konstatovani i u posljednjem izvještaju Evropske komisije. Rezultate Specijalnog državnog tužilaštva prepoznao je i Stejt Department koji je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dodijelio nagradu za borbu protiv korupcije - navode oni.

Dodaju da Specijalno državno tužilaštvo je samo tokom 2023.godine za koruptivna krivična djela donijelo naredbe o sprovođenju istrage u 8 predmeta protiv ukupno 19 lica, a podignuto je i 10 optuženja protiv 30 lica.

- Protiv određenog broja lica trenutno se, takođe, vode postupci koji su u fazi izviđaja. Rezultati Specijalnog, ali i drugih državnih tužilaštava, bili bi i vidljiviji, kada bi se odluke sudova donosile u razumnom roku, pa u tom smislu očekujemo poboljšanje efikasnosti sudova. Istovremeno pozivamo predsjednika Udruženja sudija, kao i sve njegove kolege, da ukoliko posjeduju informacije koje ukazuju na bilo čiju nezakonitost u radu, sa tim upoznaju Državno tužilaštvo, čija reakcija neće izostati - ističu oni.

Poručuju da građani i građanke Crne Gore, od svih pravosudnih organa, sa pravom očekuju, da brinu o njihovoj bezbjednosti i dosljedno sprovode zakonske propise, zbog čega se upravo od predstavnika pravosuđa očekuje povećana odgovornost i suzdržavanje od iznošenje neutemeljenih stavova, koje najbolje demantuju upravo konkretni rezultati rada.  

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:50