Osumnjičeni za napad na Radoja Zvicera / -/- FOTO: DETECTIVEINFO
13/04/2024 u 15:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ministarstvo pravde Ukrajine za portal Dan: Osumnjičeni za atentat na Zvicera i dalje u pritvoru

Iz Ministarstva pravde Ukrajine – odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su za portal Dan da se Barani Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao I državljani Srbije Milan Branković i Petar Jovanović, i dalje nalaze u pritvoru u toj zemlji.

Ova lica označena su u evidenciji policije kao visokopozicionirani članovi I kao saradnici škaljarskog kalna.

Podsjetimo, oni se u istražnom pritvoru od kraja maja 2020. godine nakon što su privedeni nakon pokušaja ubistva navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.  

(ВИДЕО) Атентатори на Звицера пред судом-оптужница враћена на дораду: Руком покрили камеру, тражили да их новинари не сликају

-U Odeljenju za izvršenje krivičnih kazni (u daljem tekstu Odeljenje) razmatrao Vaš zahtev za davanje informacija u vezi sa boravkom u ustanovama Državne krivično-izvršne službe Ukrajinski državljani Republike Srbije Milan Branković i Petar Jovanović i državljani Republike Crne Gore Emil Tuzović i Stefan Đukić. U okviru nadležnosti obavještavamo Vas da trenutno Milan Branković, Petar Jovanović, Emil Tuzović i Stefan Džukić nalaze se u Državnom zatvoru krivično-izvršne službe Ukrajine na osnovu sudskih odluka o primjena preventivne mjere u vidu pritvora – navodi u odgovoru za Portal Dan  zamjenik šefa pomenutog odeljenja Andrii Halai.

Portal Dan je kontaktirao i nadležne u Ukrajini, Apelacioni sud, povodom navoda ukrajinskih medija koja se odnose na to da postoji sumnja da nedostaje sudija koji bi zadužili ovaj predmet I time nastavili sudski postupak protiv Đukića i grupe. Međutim, za sada nisu mogli da nam daju zvaničan odgovor povdom toga.

Ukrajina: Više od tri godine nakon zločina optuženima za atentat na Zvicera nema ko da sudi?

Krajem 2023. je objavljeno da je Apelacioni sud u Kijevu, proslijedio na dalje odlučivanje spise predmeta protiv srpskih i crnogorskih državljana koji su osumnjičeni da su  učestvovali u atentatu na  Zvicera, 26. maja 2020, objavio je ranije Detectivinfo.

image
- FOTO: PORTAL DAN - ODGOVOR MINISTARSTVA UKRAJINE

Pomenuti portal  tada je naveo da je razlog  zbog kog je Apelacioni sud proslijedio spise taj što su "sve sudije krivičnog vijeća najpoznatijeg suda Ukrajine već učestvovale u razmatranju ovog postupka i samim tim ne mogu više da učestvuju u krivičnom predmetu".

Hapšenje  Đukića, Tuzovića, Brankovića i Jovanovića uslijedilo je nakon što je istraga nadležnih organa Ukrajine došla do sumnje da su oni učestvovali u pokušaju ubistva Radoja Zvicer.

Zvicer  je teško ranjen 26. maja 2020. u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio.

Nakon akcije hapšenja, prema riječima šefa Nacionalne policije Ukrajine  Igora Klimenka, osumnjičeni su stigli u Ukrajinu početkom maja 2020., unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom.

- Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mjesto zločina. Stotine metara kasnije otišli su i zapalili automobil kako bi uništili dokaze - saopštio je tada ukrajinski zvaničnik.

Ukrajina odobrila izručenje Tuzovića Crnoj Gori

Pored Ukrajine, protiv Đukića i Tuzovića se vode postupci i od strane crnogorskih istražnih i sudskih organa.

(ВИДЕО) СДТ: Ђукић планирао да "ошега и заливади" Чађеновића и Катнића, а суткињи да "поломи" кости

Đukića crnogorska policije potražuje zbog sumnje da je ubio Jovana Klisića i ranio Velizara Gardaševića u Baru u novembru 2019.  Đukić se  tereti da je direktni izvršilac tih zločina, i za njim je raspisana crvena potjernica. Povodom toga je podignita i optužnica protiv Đukića i još sedam osoba I njima se sudi pred podgoričkim Višim sudom.

PLANIRANJE UBISTVA KATNIĆA I ČAĐENOVIĆA: Đukić i Tuzović odbili da daju iskaz pred ukrajinskim tužilaštvom

Takođe, on je i jedan od osumnjičenih u postupku povodom planiranja ubistva I naopada na istaknute policijske, tužilačke I sudske funkcionere.

U oba predmeta mu se sudi u odsustvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:39