Slučaj Plantaže / - FOTO: DAN/ Ž.BOJANIć
14/05/2024 u 15:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Slučaj "Plantaže": "SDT optužuje na osnovu pretpostavke ishoda parničnog postupka"

Za optužene u slučaju "Plantaže" SDT nema dokaza i svoje optužbe zasniva na pretpostavkama ishoda parničnog postupka koji je u toku. To je stav advokata odbrane.

Svi advokati koji su angažovani u ovom premdetu su jednoglasno izjasnili stav da se ovaj postupak treba obustaviti.

Istakli  su da je nedopustivo da se optužbe zasnivaju na iskazima svjedoka - odnosno u ovom slučaju advokata koji su bili angažovani u praničnom postupku koji se vodi za. "Plantaže".

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić smatra da je SDT prikupilo dovoljno dokaza i da optužnicu treba potvrditi.

On je, između ostalog, naveo da su "Plantaže" ugovorom o poravnjanju puno više dale nego što su dobile.

Advokat Miloš Vuksanović koji zastupa Seada Šahmana, je kazao da su navodi iz optužnice neosnivani i da nisu potkrepljeni dokazima.

-Navodi iz optužnice se zasnivaju na nedozvoljenom prejudiciranju odluke u praničnom postupku - naglasio je Vuksanović.

Advokat Marko Radović koji zastupa Boža Mihailovića, je naveo da je veća šansa pješke doći do mjeseca nego u ovom postupku dokazati umišljaj.

- Da nije bilo medijskog pritiska, negativne priče plasirane u javnost, mislim da mi danas ne ni bili ovdje. Tužioca Radonjića izuzetno uvažavam i ne volim da ga vidim kao "protivnika", ali ne mogu da prihvatim da je svjedoke saslušavao o onime šta oni misle - rekao je između ostalog Radović.

Advokat Mubera Kurpejović koja zastupa Dušana Perovića je, između ostalog, navela da je jasno da ne postoji šteta koja je pričinjena " Plantažama", niti korist nekom drugom.

Advokatica Bojana Franović koja zastupa Veselina Vukotića, je istakla da se zaključak o krivici zasniva na pogrešnim činjenicama. Smatra da je iz optužnice nejasno koja radnja je od strane optuženih poduezta a koja bi mogla nanijeti štetu.

- Presuda u Luksemburgu opominje da se ne smije pretpostavljati ishod sudskih postupaka - naglasila je Franović.

Advokatica Neda Ivović koja zastupa Veselina Vukotića je kazala da se u optužnici s jedne strane vrijednost uloga smanjuje a vrijednost poravnjanja vještački povećava 

Advokat Dragoljub Đukanović koji takođe  zastupa Veselina Vukotića, smatra da krivični zakonik ne može poći od pretpostavki da bi utvrdio nečij umišljaj.

Advokat Ljubiša Novaković koji zastupa Đorđija Rajkovića je naveo da je prosto nevjerovatno da se na ovakvim optužbama, koje su neutemeljene, odvija postupak.

- Ovaj postupak podsjeća na postupke: " CKB", "Deportacija" i "Moldavka S.Č."- dodao je on.

Advokat Dejan Radinović koji zastupa Vericu Maraš, je kazao da je saglasan sa svime što su prethodno navele njegove kolege 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo početkom marta optužnicu Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Opštužnica je podignuta protiv: Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš.

Oni se sumnjiče da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu "13. jul - Plantaže" AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu "OMP-Engineering" DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu.

Specijalno državno tužilaštvo je avgusta 2022. proširio istragu tokom koje je uhapšena bivša izvršna direktorica Verica Maraš zbog sumnje da je "Plantažama" napravila štetu od oko pet miliona eura.

Privredni sud odlučuje o zahtjevu "Plantaža": Traže prekid spora do presude Verici Maraš

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:11