Hrvatska policija pratila osumnjičene / foto: Jutarnji list
18/04/2024 u 12:44 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vreće s marihuanom izbacivane na Prevlaci, Mandrapi 30 dana pritvora

Sudiјa za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila јe, nakon saslušanja, јednomјesečni pritvor Novljaninu Miljanu Mandrapi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Mandrapa јe uhapšen po nalogu SDT-a zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja je švercovala marihuanu iz Crne Gore u Hrvatsku.

Iz SDT-a јe saopšteno da je Mandrapa uhapšen na osnovu višemjesečnog planiranja i koordinisanog i istovremenog djelovanja tog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Hrvatske (USKOK) i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, a uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i OB Herceg Novi.

– Iz materijalnih, personalnih i elektronskih dokaza prikupljenih u izviđaju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, proizilaze osnovi sumnje da je lice lišeno slobode, u prošloj godini, postalo član kriminalne organizacije, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, radi sticanja nezakonite dobiti, a čiji članovi su, pored njega, postali i državljani Crne Gore R.V. i F.R., kao i državljanin Hrvatske J.B. i druga nepoznata lica, pa su, djelovanjem u okviru kriminalne organizacije, neovlašćeno i radi prodaje, iz Crne Gore u Hrvatsku, morskim putem, prenijeli najmanje oko 250 kilograma opojne droge marihuane, a potom i putničkim vozilima na teritoriji Hrvatske – saopštio јe državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Sudija za istragu Suzana Mugoša ociјenila јe da јe Mandrapa osnovano sumnjiv da јe od januara do 13. marta 2023. godine, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, postao član kriminalne organizacije koju su formirala nepoznata lica, s ciljem vršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti.

Mandrapa negirao krivicu

Branilac Miljana Mandrape, advokat Srđan Lješković, kazao je da je njegov klijent negirao izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.
Iz SDT-a je juče saopšteno da su pripadnici SPO, prije lišenja slobode i podnošenja krivične prijave, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i OB Herceg Novi, pretresli stanove i druge prostorije koje koristi Mandrapa u Herceg Novom i da su pronašli tragove krivičnog djela i predmete koji mogu biti od koristi za postupak.

Kako se navodi u rјešenju o određivanju pritvora, članovi te organizaciјe su postali osuđeni Radomir Vučurović i Filip Radović, ali i Josip Bošnjak i nepoznata lica.

– Okrivljeni Miljan Mandrapa prihvatio јe ulogu i zadatak da, po uputstvima i naredbama organizatora, neovlašćeno i radi prodaje nabavlja i prenosi opojnu drogu marihuanu, plovilima, morskim putem, iz Crne Gore u Hrvatsku, do poluostrva Prevlaka i da prenosi uputstva i zadatke organizatora drugim članovima kriminalne organizacije, piše u rјešenju. Iz dvije službene zabilješke Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko- neretvanske prozilazi da su policiјski službenici prateći osumnjičene neposredno opazili da se okrivljeni Mandrapa 28. februara prošle godine, u 19.41 čas, dovezao plovilom do poluostrva Prevlaka iz Crne Gore i na betonirani dio obale, zajedno sa osuđenim Radomirom Vučurovićem, izbacio najmanje 10 vreća ili torbi, koje je Josip Bošnjak ukrcao u vozilo i odvezao se sa Vučurovićem, dok se okrivljeni Mandrapa vratio plovilom u pravcu Crne Gore.

Zajednička akcija SDT-a i USKOK-a: Uhapšen Mandrapa, spriječen šverc droge

Takođe se navodi i da se Mandrapa, 11. marta prošle godine, u 19.44 časa, dovezao plovilom do poluostrva Prevlaka iz Crne Gore i na betonirani dio obale izbacio najmanje pet vreća ili torbi, koje je Josip Bošnjak ukrcao u vozilo i odvezao se, a okrivljeni se plovilom vratio prema Crnoј Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:45