Sedmični izvještaj / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
22/04/2024 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za sedam dana podnijeta 21 prekršajna prijava zbog nasilja u porodici

Službenici Uprave policije su u periodu od 15. do 22. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 94 krivično djelo za koja će odgovarati 107 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 73 djela, dok je policija proaktivnim radom otkrila 21 djelo iz oblasti ekonomskog kriminala, saopštila je Uprava policije (UP).

- U trenutku izvršenja 17 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 15 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 88 odsto - kazali su iz policije.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 46 osoba. od čega njih 32 zbog učinjenih krivičnih djela, a 14 zbog učinjenih prekršaja.

- U sedmici za nama realizovana je zajednička akcija Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kada je u našoj državi lišen slobode M.M. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - naveli su iz policije.

U postupku do podnošenja krivične prijave, utvrđeno je da je M.M. kao pripadnik kriminalne organizacije formirane od strane za sada nepoznatog lica, zajedno sa drugim članovima kriminalne organizacije, među kojima su identifikovani hrvatski državljani B.J. i crnogorski državljani V.R. i R.F., u periodu od kraja februara 2023. godine do 13. marta 2023.godine, u dva navrata prokrijumčario više od 300 kilograma opojne droge marihuane na relaciji Crna Gora – Republika Hrvatska, a koja je zaplijenjena od strane MUP-a Republike Hrvatske. Državljani Crne Gore R.V. i F.R. su u prethodnom periodu u Hrvatskoj uhapšeni i osuđeni na zatvorske kazne, dok je protiv državljanina Hrvatske J.B., u Hrvatskoj istovremeno pokrenut postupak.

- Podnijeta je krivična prijava protiv javne funkcionerke J.P., direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, koja je lišena slobode, zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja - kazali su iz policije.

U postupku do podnošenje krivične prijave utvrđeno je da je J.P. u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, kao javni funkcioner – direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavila sebi i drugima korist, te budžetu Crne Gore nanijela štetu u iznosu od oko 61.154 eura. Prijavljena je kao izabrano lice od strane Savjeta te agencije, neovlašćeno donosila rješenja za sebe i druge i to na ime varijabilnog dijela zarade, prekovremenog rada, prava na naknadu za članstva u radnim grupama.

“Policijski službenici su oduzeli ukupno pet komada vatrenog oružja, od kojih su tri bila u ilegalnom posjedu”, kazali su iz policije.

Policija je prethodne nedelje podnijela šest krivičnih prijava protiv pet osoba zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 34 prekršajnih prijava protiv 34 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

“Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dvije osbe zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Ova djela su registrovana u privatnom sektoru”, naveli su iz policije.

Zbog utaja poreza i doprinosa, policija je u nastavku istrage koja se vodi protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica, podnijela krivičnu prijavu protiv još dvije osobe, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

- Zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina jedna osoba, od koje je oduzeta akcizna roba, će krivično odgovarati - kazali su iz policije.

Kada je riječ o ekološkom kriminalu policija je procesuirala dvije osobe. Jednu zbog izvršenja krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenj i drugu osobu zbog šumske krađe.

- Službenici zaduženi za otkrivanje i suzbijanje djela iz oblasti visokotehnološkog kriminala su identifikovala osobu koja se dovodi vezu sa izvršenjem krivičnog djela iskorišćavanje djece za pornografiju, a koja je uhapšena jer je u dužem vremenskom periodu, kako se sumnja, u kontinuitetu, pribavljala i posjedovala audio-vizuelni materijal seksualne eksploatacije i zlostavljanja maloljetnika i činio ih dostupnim drugim osobama - naveli su iz policije.

U naznačenom periodu službenici za visokotehološki kriminalu su izvršili pretres šest digitalnih uređaja.

- Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 21 prekršajna prijava - kazali su iz policije.

Rasvijetljeno je jedno djelo protiv polnih sloboda, te je u Bijelom Polju uhapšen osmnjičeni za silovanje.

- U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati više maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela izazivanje panike i nereda, lažno prijavljivanje putem podstrekavanja u produženom trajanju, ugrožavanje sigurnosti putem podstrekavanja, dvije krađe i teška krađa. Takođe, pet maloljetnih osoba će prekrš ajno odgovarati shodno Zakonu o javnom redu i miru - naveli su iz policije.

U tri slučaja je registrovano vršnjačko nasilje gdje su počinioci i žrtve maloljetna lica zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje i laka tjelesna povreda, kao i zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o Javnom redu i miru.

- Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima policija uhapsila je 13 osoba, dok je jedno međunarodno traženo lice lišeno slobode po potjernici NCB Interpol Beograd - kazali su iz policije.

Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 26 lice zbog 20 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.

Policija je, od 15. do 22. aprila obezbjeđivala pet javnih okupljanja.

- Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 99 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, osam osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 37 lake tjelesne povrede - naveli su iz policije.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 277 prekršajnih prijava, izdala 2.304 prekršajnih naloga i uhapsila 85 osoba zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

- Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 31.200 eura - kazali su iz policije.

Granična policija je od 15. do 22. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 337.056 osoba, od toga 169.521 osoba na ulazu i 167.535 na izlazu iz Crne Gore.

- Kontrolisano je ukupno 98.953 motornih vozila, 76 plovilo, 473 vazduhoplova i 27 voza. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za osam losoba - naveli su iz policije.

Takođe, Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijave i izdali 126 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 33 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 51 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 107 osoba je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je jedan prestanka privremenih boravaka.

- Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupnot 13 akcija „Stranac“ - kazali su iz policije.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u nedjelji za nama podnijeli sedam krivičnih prijava protiv sedam osoba, a zbog tri djela nedozvoljena trgovina, dva djela falsifikovanje isprave i dva djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

- Granična policija je u jednom slučaju, kontrolom vozila mjestu Gostiljska Rijeka pronašla i oduezla 15 PVC kesa u kojima se nalazilo oko 240 kilograma rezanog duvana. Protiv osumnjičenog je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina - naveli su iz policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 11:51