Државна изборна комисија / - Државна изборна комисија
14/06/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK potvrdio mandat HGI-u

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, kao najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, kao najuspješnija lista za izbor poslanika hrvatskog naroda u Crnoj Gori sa najmanje 0,35 odsto osvojenih glasova, saopštili su iz Državne izborne komisije (DIK).

Iz Komisije su ukazali da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da liste, da bi učestvovale u raspodjeli mandata, moraju osvojiti najmanje tri odsto važećih glasova.

"Izuzeci u odnosu na ovaj opšti izborni režim predviđeni su u cilju poštovanja načela afirmativne akcije pa je za liste određenih manjinskih naroda ili manjinske nacionalne zajednice predviđen niži kriterijum kao i mogućnost zbrajanja ukupnog broja glasova tih lista i učešća u raspodjeli mandata", naveli su iz DIK-a.

Oni su ukazali da je, u okviru ovog podrežima vezano za raspodjelu mandata listama manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, definisan izuzetak koji važi jedino za izbornu listu za izbor pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

"Članom 94 eksplicitno je propisano da, ukoliko ne ispuni uslov da ima najmanje tri odsto od broja važećih glasova ili zbrajanjem ukupnog broja glasova više lista pripadnika istog manjinskog naroda ne stekne poziciju da uđe u raspodjelu mandata, najuspješnija lista pripadnika hrvatskog naroda ukoliko usvoji najmanje 0,35 važećih glasova stiče pravo na jedan poslanički mandat", objasnili su iz DIK-a.

Iz Komisije su kazali da je, kako izborna lista HGI-a nije ispunila uslov kojim je propisano sticanje mandata pod gore navedenim uslovima, primijenjena tačka 2 istog član kojom je propisano da najuspješnija lista sa najmanje 0,35 odsto važećih glasova stiče pravo na jedan poslanički mandat.

"Iz prednjeg nedvosmisleno proizilazi da navedena izborna lista nije ostvarila pravo na sticanje mandata iz stava 1 i tačke 1 člana 94, te je saglasno Zakonu stekla pravo na mandat na osnovu tačke 2 istog člana", navodi se u saopštenju.

Iz DIK-a su kazali da su imali u vidu cilj i smisao norme i opšte ustavno načelo afirmativne akcije, te da su listu HGI utvrdili kao jedinu manjinsku listu pripadnika hrvatskog naroda.

Kako su naveli, princip afirmativne akcije kada su u pitanju prava manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica opšte prihvaćeno je načelo u međunarodnom pravu.

"Te se primjenom ovog instituta obezbjeđuje mogućnost pripadnicima manje brojnih naroda i manjinskih zajednica na predstavljenost u izbornim tijelima što je osim pravno nesporno i civilizacijska tekovina", zaključuje se u saopštenju.

HGI je u nedjelju na izborima osvojila 0,74 odsto glasova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HGIDIK
29. februar 2024 17:53