/ - FOTO: DPS
12/03/2023 u 11:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Mandić vjeruje da će amnezijom građana doći do funkcije, prihvatam poziv na duel

Građani nemaju zdravstvenu zaštitu, penzioneri su uskraćeni, cijene nekontrolisano rastu, moramo sanirati ovu štetu i pokrenuti novu fazu razvoja Crne Gore, poručio je on

Predsjednik DPS-a i kandidat za predsjednika države, Milo Đukanović, kazao je tokom posjete Nikšiću da izbornu kampanju za prethodni predsjednički mandat prije pet godina, je počeo iz rodnog Nikšića.

- Evo i večeras prvu izbornu konvenciju od pet koliko smo ih planirali, počinjem iz Nikšića. Ni malo slučajno, jer je Nikšić uvijek davao najsnažniji pečat svim istorijskim važnim crnogorskim pobjedama. Još od vremena Petrovića kad je uz Cetinje postao najvažniji državotvorni centar i simbol modernog i naprednog razvoja Crne Gore. Isto tako i simbol patriotizma i junaštva.

Ovo su izbori daleko važniji od izbora bilo kog pojedinca pa makar se radilo i o predsjedniku države. Ovo su izbori presudno važni za Crnu Goru, jer će se na njima odrediti njena sudbina, kao i sudbina današnjih i budućih generacija. Pobjeda će značiti vjetar u leđa za dobar rezultat na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima moramo doći do ozbiljne vlade, koja će se pokazati kao odgovoran domaćin naše državne kuće“- istakao je Đukanović.

On je kazao da  se nalazimo pred raskrsnicom, i da je važno da ne skrenemo sa puta kojim smo krenuli nakon obnove nezavisnosti.

- Jer je u međuvremenu uklonjen putokaz za Brisel. Nema zaustavljanja dok ne stignemo u Evropsku uniju. Zavjetovali smo se jedni drugima na to i u Nikšiću i na Cetinju, Bijelom Polju i Herceg Novom, redom u svim crnogorskim gradovima kao i na onom našem od zastava crvenom trgu u Podgorici u proljeće 2006- naglasio je Đukanović.

Đukanović je naveo da je Crna Gora zaustavljenja ne evropskom putu, i da je posljednje pregovaračko poglavlje otvoreno 30. juna 2020. godine.

- Za dvije i po godine ne samo da se nijesmo pomjerili za milimetar nego smo se vratili natrag. Od zemlje koju su naši evropski partneri nazivali sidrom stabilnosti u regionu napravili su državu koju evropski ministri danas vide kao rak-ranu Zapadnog Balkana- dodao  je Đukanović.

Osvrnuo se na složenu geopolitičku situaciju u svijetu, i opasnost koju povampirenje nacionalizama u regionu predstavlja za Crnu Goru. Istakao je da je odbrana međuvjerskog i međunacionalnog sklada, prioritet.

- Svijet se nalazi u procesu velikog preslaganja geopolitičke arhitekture, sa neizvjesnim ishodom rata koji već drugu godinu bijesni u Ukrajini. Svjedočimo povampirenju retrogradnih politika u regionu, za koje smo mislili da je sa njima završeno u prošlom vijeku. Nažalost, one imaju snažno uporište i u našoj zemlji, posebno nakon promjene vlasti prije nešto više od dvije i po godine. Zato, na ovim izborima moramo da odbranimo građansku, multietičku Crnu Goru. Tek nakon toga možemo do mile volje da se raspravljamo i ako treba da vodimo i tipično crnogorski ostrašćenje političke dijaloge, ali koji nikada i nipošto ne smiju biti na štetu države- istakao je Đukanović.

Đukanović je rekao da su se tekovine savremene Crne Gore morale braniti od Krivokapićeve i Abazovićeve vlade, i da ih je odbranila narasla građanska svijest, zajedno sa opozicijom.

- Za nas su to bile dvije i po godine grčevite borbe za odbranu i savremenih vrijednosti i Crne Gore kao države. Tekovine savremene Crne Gore odbranila je prije svega narasla građanska svijest zajedno sa nama koji smo sada u opoziciji. Nažalost, oni su za to vrijeme i mnogo toga što je vrijedno uspjeli da unište- kazao je Đukanović.

 Đukanović se zatim osvrnuo na kampanju svojih protivkandidata. Na poziv Andrije Mandića na televizijski duel,  Đukanović je rekao da ga prihvata.

- Zaogrnuo se gandijevskim plaštom misli da će mu to pomoći da kolektivnom amnezijom naroda u Crnoj Gori dođe do predsjedničke funkcije, a u stvari najviše računa da će mu glasove donijeti hiljade onih koje je za vrlo kratko vrijeme natovario na državni budžet,  sve kritikujući bivšu vlast,  nadajući se da ljudi ne vide šta rade njegovi kadrovi u Elektroprivredi i Rudniku uglja. Pozvao me Mandić sinoć iz Pljevalja da na bilo kojoj televiziji samo on i ja pričamo o prošlosti i budućnosti Crne Gore. Želim da obavijestim njega i crnogorsku javnost da naravno prihvatam taj poziv da razgovaramo o svim pitanjima koja interesuju naše građane- naglasio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:11