Tomas Vajs i Dritan Abazović / - FOTO: GP URA
27/05/2023 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europoslanik Vajs sa Abazovićem: Podržavam URU i njenu borbu protiv kriminala

Abazović je istakao da je borba za životnu sredinu i bolji standard nerazdvojiva od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i borbe za pravnu državu

Mi smo izuzetno ponosni na saradnju sa Zelenima Evrope i da njihov poslanički klub unutar Evropskog parlamenta intenzivno pomaže Crnoj Gori na njenom putu prema Evropskoj uniji (EU). Cilj i ove Vlade, a želim da to bude cilj i naredne, jeste promocija zelenih politika i nastavak brendiranja Crne Gore kao ekološke države i zelene destinacije i da nam su u tom kontekstu mnogo značajni savjeti i dobre prakse naših evropskih partnera iz svih zemalja Evropske unije, saopštio je danas predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

To je kazao na pres konferenciji na prostoru kasarne Morača u Podgorici, na kojoj je govorio u društvu predsjednika Zelenih Evrope, europoslanika i člana Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i prudruživanje Tomasa Vajsa.

- Došao sam prvenstveno da podržim URU na predstojećim parlamentarnim izborima i da pokažem poštovanje za sve ono što je URA do sada uradila, ne samo u korist države, već i u korist evropskog puta. Vođenje države u pogodnim uslovima je, naravno, i dalje posao, ali nije tako težak posao. URA je uspješno vodila državu u polarizovanom ambijentu, u energetskoj krizi, i radila je uspješno i na ekonomskom osnaživanju države - naveo je Vajs.

Abazović je istakao da je borba za životnu sredinu i bolji standard nerazdvojiva od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i borbe za pravnu državu.

- Imamo podršku za transformaciju i profesionalizaciju institucija naše države. Cilj Građanskog pokreta URA, kao i koalicije Hrabro se broji ostaje u potpunosti nepromjenjljiv – a to je da sljedeća vlada koja bude sastavljena nakon izbora 11. juna Crnu Goru uvede u Evropsku uniju. Naš cilj je, dakle, da završimo sve ono što se od nas traže i ispunimo obaveze na evropskom putu i vjerujemo da ćemo uz podršku naših partnera u dobroj atmosferi biti nagrađeni za sve ono što Crna Gora radi u ovom trenutku kao zemlja koja je u potpunosti u spoljnoj politici kompatibilna u potpunosti sa Evropskom unijom. Mi smo primjer kako se stvaraju dobra partnerstva i kako se radi u korist interesa građana Crne Gore, ali i građana EU koji žele da vide proširenje i na zapadnom Balkanu i koji žele da vide ovaj region kao region mira, stabilnosti i prosperiteta - naveo je Abazović.

Vajs je istakao da je došao i da podrži Crnu Goru na njenom putu ka EU.

- Cijela EU čvrsto stoji uz Crnu Goru kako bi ona dovršila svoj evropski put, ali nam je za to potrebna proevropska, stabilna većina ovdje u Crnoj Gori. Prvi korak ka tome je uspjeh na predstojećim izborima. Postoje partije koje se deklarativno zalažu za EU integracije, a postoje i one koje su pokazale da su spremne da preduzimaju neophodne korake za spremanje Crne Gore za sljedeće pridruživanje u EU, naročito u pogledu vladavine prava. Uzalud jedna država ima odlične zakone, ako nema vlast koja će te zakone da sprovodi, ako nema konkretne akcije. Zato podržavam URU i njenu borbu protiv organizovanog kriminala, jer je to preduslov za dalji napredak Crne Gore. Čekamo Crnu Goru da se pridruži EU i ujedinimo snage na tom putu - zaključio je Vajs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:23