/ - FOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDROS MICHAILIDIS
16/04/2024 u 20:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo dobilo podršku za prijem u SE: Crnogorski poslanici glasali potpuno različito

Predlog o prijema Kosova u Savjet Evrope usvojen je sa 131 glasom u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu.

Kako javlja N1, o predlogu je glasalo ukupno 171 poslanik, za je bilo njih 131, protiv 29, a uzdržanih je bilo jedanaestoro.

Crnogorski poslanici glasali su različito - Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je glasao za, protiv je bila Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije, dok je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa bio uzdržan.

Debata o predlogu prijema Kosova u Savjet Evrope počela je danas Parlamentarnoj skupštini SE u Strazburu.

Za učešće u debati prijavljeno je 65 poslanika, a podnijeto je 15 amandmana na tekst prijedloga za prijem. Izvjestiteljka Dora Bakojani je pozvala PSSE da prihvati njen izvještaj o prijemu Prištine.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je riječ o pravima manjina, izražava uvjerenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova. Bakojani je naglasila da se u njenom izvještaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju riješiti – implementacija odluke ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa Kosova, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je ocijenila da sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobjedu vladavine prava.

Crnu Goru predstavlja troje poslanika, a Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije (DNP) je rekla da je "Kosovo dio naše istorije", prenosi portal Analitika.

- Moram reći da sam iznenađena jer nijesu svi uslovi ispunjeni i pitam se kada će biti. Moje mišljenje je da ovaj proces ima puno posljedica - rekla je ona, pritom ističući kako bi, u slučaju prijema Kosova, Savjet Evrope napustila Srbija.

Vasilije Čarapić (Evropa sad) kazao je ranije da prvo na Kosovu treba biti formirana Zajednica srpskih opština, pa tek onda da uslijedi prijem te države.

Čarapić podržao predlog Italije: Prvo zajednica srpskih opština, pa prijem Kosova u Savjet Evrope

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:38