/ foto: SRDJAN BOLJEVIC
28/10/2022 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: U sedmici održavanja izbora iz budžetske rezerve isplaćeno još 52.000 eura

Pomenuta sredstva su isplaćena na osnovu odluka koje je donijela Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na čijem čelu je Zoran Miljanić, tvrde u MANS-u

Novi podaci o potrošnji budžetske rezerve tokom predizborne kampanje pokazuju da je Vlada Crne Gore u sedmici u kojoj su održani lokalni izbori isplatila još 52 hiljade eura kao pomoć građanima po osnovu štete od elementarnih nepogoda, saopšteno je iz MANS-a. 

- Pomenuta sredstva su isplaćena na osnovu odluka koje je donijela Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na čijem čelu je Zoran Miljanić, ministar bez portfelja, a radi se o 37 pojedinačnih isplata u rasponu od 50 do 5.500 eura.  Ovo je druga velika isplata ove vrste pomoći koju daje Vlada Crne Gore od raspisivanja izbora, a zanimljivo je da tokom prethodne, 2021. godine, nije bilo isplata iz budžetske rezerve po ovom osnovu. MANS je prethodno objavio da je sredinom oktobra izvršena isplata od blizu 50 hiljada po ovom osnovu, što ukupno čini sumu od preko 100 hilada eura koje je Vlada Crne Gore od raspisivanja lokalnih izbora podijelila građanima- piše u saopštenju. 

Dio ovih odluka je, kako navode, dostupan na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i pokazuju da ih je Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda donijela još krajem jula mjeseca, ali i da je isplata realizovana tek nakon raspisivanja izbora.

- Osim toga, Komisija je na odlukama o isplati naknada za štetu od nepogoda sakrila identitet lica kojima je novac isplaćen, čime je dodatno smanjena transparetnost trošenja novca iz budžetske rezerve. Nedovoljno jasni kriterijumi za isplatu novca iz budžetske rezerve, te dodatni napori koje izvršna vlast ulaže u skrivanju podataka o trošenju javnih sredstava, otvaraju ogroman prostor za zloupotrebe tokom predizbornog perioda- zaključeno je iz MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 21:28