drugi krug predsjednickih izbora / - SRDJAN BOLJEVIC
03/04/2023 u 20:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Cilj je pomirena Crna Gora, prvo ću posjetiti Brisel, nema saradnje sa DPS-om

Mislim da je vrlo važno da ja kao predsjednik posjetim Brisel. Već su preduzeti koraci ka tome i ta posjeta će biti realizovana nakon inauguracije. Važno je da se posjete i zemlje regiona, istakao je on

Očekivao sam pobjedu, jer ja kad uzmem neki posao da odradim, ja ga odradim do kraja, poručio je novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, gostujući na RTCG. On je naglasio da će prvo posjetiti Brisel, a dodao je da je njegov cilj pomirena Crna Gora.

Zahvalio se građanima, jer je, kako je dodao ovo istorijski rezultat. Istakao je da mu je posebno drago što je pobjeda ubjedljiva.

- Ova pobjeda od juče bila je ubjedljivija u odnosu na prošlu. Drago mi je što su moji sugrađani u Podgorici ovako glasali i to govori o ispravnosti onoga što radim, istakao je Milatović.

On je istakao da je vodio kampanju da svi oni koji su glasali za njega i one druge predsjedničke kandidate izađu i u drugom krugu.

- Drago mi je što je izašao i određeni broj apstinenata koji su izašli da podrže jednu bolju viziju Crne Gore. Podstakli smo ljude da izađu i potvrdili legitimitet izbornog procesa. Razlika je ogromna uz veliku izlaznost, juče je bio veliki praznik demokratije u Crnoj Gori, ocijenio je on.

Poručio je da je jedino što je Đukanović juče mogao da uradi jeste da čestita pobjedu, a da je bilo obrnuto tvrdi da bi uradio isto.

Milatović je naveo da nije razgovarao o parlamentarnim izborima sa partijama koje su ga podržale.

- Imali smo sastanke vezane za predsjedničke izbore, a kompletan moj fokus je bio na tome. Zahvaljujem se na podršci i mislim da smo pokazali jedan stepen političke odgovornosti koji je uticao i da određen broj apstinenata izađe i glasa u drugom krugu izbora, kazao je on.

"Zapad zna ko sam ja"

Milatović je naveo da Zapad jako dobro zna ko je on.

- Meni je važno da Crna Gora zna ko je Jakov Milatović. Važno mi je da i region i međunarodna zajednica zna ko sam ja, dodao je on.

On je naveo da želi da dodatno stavi fokus na dobrosusjedske odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Milatović je naveo da je nažalost Đukanović bio simbol podjela u Crnoj Gori.

- On je prepoznat da nije bio predsjednik svih građana. Ja sam uvjeren da nije bio ni predsjednik svih svojih simpatizera. Crnoj Gori je potrebno pomirenje. Moj prioritet je da dodatno stavim fokus na pomirenje Crne Gore, mislim da na tome svi treba zajedno da radimo. Staviću fokus na to i apelujem na sve politilčare da prestanu sa retorikom 90-ih i da malo više gledamo na ono što je pred nama, istakao je on.

"Cilj je pomirena Crna Gora"

Napomenuo je da svi imaju isti cilj - da Crna Gora bude jedna pomirena zemlja u kojoj svi ljudi bez obzira na pripadnost imaju jednake šanse za uspjeh u životu.

- Ja ću biti predsjednik svih građana, ne smijem zanemariti građane koji su me snažno podržali. Razlika u velikom broju gradova je bila velika, a važno je da u narednom periodu svi političari da stave akcenat da sve politike o kojima govore budu sistemske i usmjerene na sve građane i građanke, dodao je on.

Milatović je naveo da je bio transparentan kad je podnošenje ostavke na funkciju potpredsjednika partije, te dodao da je vrlo važno da se u narednom periodu ponaša tako da izađe iz uskopartijskih okvira.

- Vrlo je važno kako se vi ponašate kao predsjednik, to građane najviše interesuje. Gospodin Đukanović je bio simbol jednog lošeg upravljanja i jednog režima koji je bio simbol kriminala i korupcije. Važno je da u narednom periodu dođe do smjenjivosti i da se poveća politička odgovornost, dodao je on.

"Prvo će posjetiti Brisel"

Naveo je da će prvo posjetiti Brisel jer ovaj proces integracija predugo traje.

- Moramo snažnije da zakoračimo u tom pravcu i mislim da je vrlo važno da ja kao predsjednik posjetim Brisel. Već su preduzeti koraci ka tome i ta posjeta će biti realizovana nakon inauguracije. Važno je da se posjete i zemlje regiona, kako bi se otvorio dijalog oko projekata.. Nemamo vremena za čekanje i za godine koje će jesti skakavci. Previše je godina prošlo tako što su ih pojeli skakavci, naglasio je on.

Milatović je naveo i da je jučerašnjom pobjedom stavio Demokratsku partiju socijalista u prošlost.

"Dogovor oko gradonačelnika blizu"

Odgovarajući na pitanje ko će biti gradonačelnik kazao je da ima par dobrih kandidata.

- Meni je Podgorica vrlo važna, tu sam rođen i nosio sam izbornu listu. Blizu je dogovor oko gradonačelnika, a potrudićemo se da građane na razočaramo, istakao je on.

Milatović je naveo da je vrlo važno da parlamentarni izbori budu što prije i da Crna Gora dobije parlament koji oslikava političku realnost

- Ovu pobjedu vidim kao zajedničku pobjedu svih partija koje su me podržale. Juče sam rekao da je ovo pobjeda pomirene Crne Gore.Ja ništa ne bih imao protiv da se sve ove partije nađu u vladi ako bi to građani htjeli na izborima, istakao je on.

Milatović je potpuno isključio saradnju sa Demokratskom partijom socijalista. Istakao je i da bi predstavnike manjina volio da vidi i u novoj vladi.

On je naveo da je čovjek koji ne daje prevelika obećanja, a da vrlo konzervativno govori o budućnosti.

- Želim da poručim građanina da u Crnoj Gori može biti bolje uz veliki rad i trud donosioca odluka Crne Gore, dodao je on.

Naveo je da je važan rad i zajedništvo, a dodao je da je zajednički cilj građana ulazak u Evropsku uniju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:36