Iz / foto - LAZAR RUZIC
18/03/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moguće povećanje sajber napada na dan izbora

Oni su kazali da, bez obzira na sam proces, MJU svakodnevno vrši monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise

Prethodne izborne procese u Crnoj Gori pratilo je povećanje sajber napada, pa je i na predstojećim predsjedničkim izborima moguća slična situacija, saopštili su iz kabineta ministra javne uprave.

Oni su kazali da, bez obzira na sam proces, MJU svakodnevno vrši monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise.

Iz kabineta ministra su agenciji MINA rekli da su uveli dvofaktorsku autentifikaciju za mejl /mail/ pristup, kao i da preventivno i proaktivno djeluju kada je riječ o procesu ažuriranja sistemskih i aplikativnih komponenti sistema.

- Realizovali smo set obuka zaposlenih za odgovore na sajber incidente, kao i edukacije sa aspekta sajber higijene, uspostavili monitoring mreže u 24/7 režimu rada i implementirali značajan broj softverskih alata za prevenciju i ranu detekciju i zaštitu, kazali su iz MJU.

Oni su rekli da su, prilikom nedavne zvanične posjete Briselu, informisali partnere iz Evropske unije (EU) i iz NATO-a o napadu izvršenom 19. avgusta, o preduzetim mjerama, kao i o planovima za dalje unaprijeđenje sajber-otpornosti Crne Gore.

- Tom prilikom predočili smo da postoje kontinuirani pokušaji malicioznih aktivnosti, kao i da u posljednjim danima imamo određeni stepen istih, dodali su iz MJU.

Oni su naveli da nemaju podatke da li su sajber napadi bili iz Crne Gore ili iz država inostranstva.

- Naš fokus je usmjeren na zaštitu mreže i infrastrukture, kao i nesmetanom funkcionisanju servisa, što i jeste naša nadležnost, dodali su iz MJU.

Oni su kazali da se najviše se radilo o fishing kampanjama, kao i da su u posljednje vrijeme zabiježili i porast broja spamova.

Kako su naveli, napadi su dominantno usmjereni na mejl server.

- Svi napadi su pravovremeno neutralisani, pa nijesmo zabilježili bilo kakvo ometanje u radu, poručili su iz kabineta ministra javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. mart 2023 02:19